2022. január 05. 16:00 - Danube Institute

Idősek uralják az amerikai politikát

Nem csak Joe Biden, de a demokraták számos más vezetője is a legidősebbek közül kerül ki.

shutterstock_2041381268.jpg

A National Review az amerikai politikai elit elöregedéséről közölt cikket annak apropóján, hogy a napokban 98 éves korában elhunyt Bob Dole republikánus politikus, a párt 1996-os elnökjelöltje. Dole-t annak példájaként hozza fel a cikk szerzője, John Fund, hogy a politikus a vesztes elnökválasztás után, 73 évesen visszavonult a választott tisztségektől.

Ezzel ellentétben a mai amerikai politikát a nagyon idős politikusok uralják. Donald Trump most 75 éves, de Joe Biden elnök már a 79-et is betöltötte, s a minap jelentette be, hogy szándékozik elindulni a 2024-es választáson is, amikor 82 éves lenne már. Bár Biden átment az éves egészségügyi ellenőrzésén,

csak az amerikaiak 40 százaléka gondolja azt, hogy jó egészségben van, és 46 százalék gondolja úgy, hogy mentálisan alkalmas a feladatára.

A Washington Post nemrég kérdezett meg 28 demokrata párti stratégát és tisztségviselőt, akik aggódnak Biden további elnökválasztási tervei miatt.

Joe Biden mellett több másik demokrata politikus is a legidősebbek közé tartozik: Nancy Pelosi képviselőházi elnök 81 éves, a helyettese, Steny Hoyer 82 éves, a harmadik számú képviselőházi vezetőjük, Jim Clyburn pedig 81 éves. A szenátusban a demokrata többség vezetője, Chuck Schumer 72 éves, míg helyettese, Dick Durbin 77 éves. A Szenátus republikus kisebbségének vezetője, Mitch McConnell viszont szintúgy 79 éves.

Az amerikai politikát olyanok uralják, akik a hatvanas években voltak fiatalok, amikor a Nagy Társadalom baloldali politikái voltak az uralkodók, és amikor a radikális ellenkultúra a virágkorát élte.

Fund szerint ezek a vezetők nem tanultak semmit a korszak hibáiból, és nem tartják vissza az új progresszív erőket sem, amelyek egyébként a saját pártjuk választási esélyeit is gyengítik. A demokraták a szerző szerint a korábbi korszakaik "nagy slágereit" adják elő újra, amikről ma már tudjuk, hogy nem működnek.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása