2021. december 08. 16:00 - Danube Institute

Mit adott Merkel a németeknek - és a világnak?

Véget ér Angela Merkel kancellársága - David Engels szerint több évvel később a kelleténél. A European Conservative szerzője szerint Merkel 16 éve alapjaiban hatott Németországra, és a változások keserű gyümölcseit most kell majd leszüretelnünk - egész Európában.

shutterstock_1679680270.jpg

Engels szerint köteteket lehetne írni a Merkel-örökségről, de megpróbálkozik néhány fő téma összefoglalásával. Először is: a CDU balra csúszott. Míg korábban a keresztény értékekre és a szociális piacgazdaságra építkezett, a párt mostanra szisztematikusan balos aktivizmusra cserélte a konzervatív értékeket, és feladta a középosztályt a klientelizmusmért és néhány nagy lobbicsoportért cserébe.

A szerző a nagy konfliktuspontokat is felsorolja: kétmillió migráns bevándorlása Németországba, a terrorizmus hulláma, a görög gazdaság bedöntése, a szabad szólást ellehetetlenítő cenzúratörvények, az előkészítetlen energiapolitikai váltás, a covid-eljárások kritikájának büntethetővé tétele, a melegházasság bevezetése, a (muszlim) antiszemitizmus növekedése, a kapcsolatok romlása Lengyelországgal, Magyarországgal, Nagy-Britanniával, és így tovább.Engels szerint ugyan nem minden pont írható Merkel számlájára, de

miközben a nyugati nyilvánosság balra csúszott, a CDU a hatalomba kapaszkodott ahelyett, hogy a hagyományos kereszténydemokrata értékek mellett állt volna ki.

A szerző úgy látja, Németország végül tökéletes szülőföldje lett annak az új balos ideológiának, ami a kommunista messianizmust ötvözi a nyugati öngyűlölettel, gazdasági naivitással és mindenekfölött a "történelem jó oldalán" való létezés öntelt érzésével.

David Engels úgy látja, Merkel egyrészt a történelem terméke, másrészt viszont felgyorsítója is olyan trendeknek, amelyek egyre súlyosabb veszélyt jelentenek a mi régi civilizációnkra. A természetes család relativizálása a genderelmélet és az LMBTQ-ideológia abszurditásainak javára, a középosztály lerombolása, a társadalom demográfiai hanyatlása, a demokrácia gyengítése a nemzetközi intézmények hatalmának javára, a klientelizmus és a bürokrácia, Európa iparának leépítése és kiszervezése Ázsiába, és még számos más folyamat zajlott - aminek Merkel nem okozója volt, hanem felgyorsítója. És mivel Németországnak központi súlya van Európában,

Merkel mindent megtett, hogy ezeket a folyamatokat az egész EU-ban érvényesítse, elidegenítve számos partnert a kontinensen és a világban.

Engels emlékeztet: mindezek ellenére Merkel iránt számosan rajonganak - főleg külföldön. A szerző szerint ez Merkel imázsával és személytelen személyiségével is magyarázható, másrészt pedig azzal, hogy a politikai korrektség populizmus-ellenes élharcosának adta ki magát.

Tizenhat év után, David Engels szerint Merkel egy léket kapott német hajót hagy el, miközben a CDU hitelét vesztette, a német politikai, média- és tudományos nyilvánosságot balos mozgalmak uralják, a német társadalom pedig megosztottabb, mint valaha. Az új kormányt a szocialisták és zöldek fogják uralni - logikus következményeként a kereszténydemokrácia 16 évig tartó elárulásának. Engels úgy látja, Németország ezután Európa destabilizálását okozhatja - az újabb válságok nyomán pedig megtörténhet, hogy Merkelre nem azok okozójaként, hanem "a régi szép idők" korszakának alakjaként fognak emlékezni.

Szemlézte: RG

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon!

komment
süti beállítások módosítása