2021. július 25. 09:00 - Danube Institute

Miért változott meg a jobboldal?

A trumpi és Trump utáni jobboldal változásairól írt cikket Matt Purple az American Conservative-ba.

capitol-22546_1920.jpg

Mítosz lengi körbe az új jobboldal megszületését - írja Matt Purple. A szerző szerint ez nagyjából úgy hangzik, hogy 2015 körül stagnált a konzervatív mozgalom, majd jött az új hajnal, Donald Trump új Napként kelt föl a horizonton, új mozgalmat elindítva, ami nacionalistább, ám kevésbé libertárius, és ami kész az új kihívásokkal való megküzdésre. Purple úgy véli: valójában a libertáriusoknak alig jut hely az amerikai politikában, és nem határozták meg a republikánusok politikáit sem.

A konzervativizmus azonban tényleg megváltozott Trump óta, érzékenyebbé vált a vidéki Amerika problémáira is.

A változások a szerző szerint több okra vezethetők vissza: egyrészt bejöttek a fiatalok, az 1996 után születettek, új energiákat hozva a politikába és Washingtonba is. A fiatalok közül sokan szkeptikusabbak a nagy cégekkel szemben, jobban aggódnak az elidegenedés miatt, miközben a házasság és a családi élet visszaerősítése mellett állnak ki.

Emellett földbe álltak az amerikai gazdaságpolitikát sokáig irányító fiskális héják is: miután a 2008-as válságot követően Obamáék szórni kezdték az állami pénzt, nem történt nagyobb baj, így a libertáriusok érvei meggyengültek. A szerző szerint így végül Trump is elfogadta a könnyű pénzszórás és a nagy kormányzat modelljét, ami mára a korszellem lett.

Eközben Purple szerint az Obama-ellenes jobboldal unalmassá vált, a Tea-párt mozgalmat végül elfojtották a Republikánus Pártban - az unalomba pedig berobbant Trump.

A végső ok az új jobboldal megszületésére pedig a baloldalban keresendő.

Míg tíz éve még a baloldali Obama sem állt oda a melegházasság mellé, most az amerikai baloldal ott tart, hogy elpusztítaná a társadalmi nemeket, a gyereksportokat, transz-átalakítást engedne a gyerekeknek, a fehér bőrszínt a gonoszsággal azonosítanák, és eltörölnének mindenkit, aki egy kicsit is másképp gondolkodik.

Matt Purple úgy látja: ma a fékezhetetlen társadalmi átalakulás van napirenden, ami ellen a társadalmi konzervatívok megálljt kiáltanak. A politika itt találkozik a józan ésszel, és itt indulhat el egy mozgalom, ami aztán választást tud nyerni.

Szemlézte: RG

komment
süti beállítások módosítása