2021. június 30. 16:00 - Danube Institute

Az EU adatforgalmi megállapodást kötött az Egyesült Királysággal

Az Európai Bizottság hétfőn hagyta jóvá az Egyesült Királysággal kötött, 1 milliárd euró értékű adatáramlási megállapodását, amely ellenkezik az európai törvényhozók és adatvédelmi őrök álláspontjával. A Politico arról számol be, hogy a Brexit lezárultával valahogyan meg kellett oldani, hogy az adatok továbbra is biztonságosan és zavartalanul áramoljanak át a Csatornán.

eubrit_nyito.jpg

A megfelelőségi határozat – amely néven ismerté vált az adatáramlási megállapodás – lehetővé teszi a személyes adatok továbbítását az Európai Unióból az Egyesült Királyságba, elkerülve azt a forgatókönyvet, hogy felügylet nélkül hagyják a folyamatot és ezáltal akár 1,6 milliárd fonttal is terheljék a brit gazdaságot.

Oliver Dowden, az Egyesült Királyság digitalizációért felelős államtitkára elmondta, hogy több mint egy évig tartó konstruktív tárgyalások után már meglehetősen időszerűnek tartotta, hogy az Európai Unió hivatalosan is elismerje az Egyesült Királyság magas szintű adatvédelmi normáit. Szerinte ez

örvendetes hír a vállalkozások számára, valamint támogatni fogja az Egyesült Királyság és az EU közötti folyamatos együttműködést, és elősegíti a bűnüldöző hatóságok eredményes munkáját.

Az EU döntése mindkét féltől megköveteli, hogy négy év múlva újratárgyalja a szerződést. Ez azt jelenti, hogy az EU semmissé teheti azt, amennyiben az Egyesült Királyság túlságosan eltér az EU adatvédelmi szabályaitól. Ennek óriási kihatása lehet Londonra, mivel nemzetközi adatáramlásának háromnegyede az EU-s tagállamokhoz érkezik. A brit kormány azt is nyilatkozta, hogy újítani szeretne az adatvédelmi előírásain annak érdekében, hogy még nagyobb gazdasági hasznot szerezzen az adatokból.

eubrit_belso.jpg

Didier Reynders, európai igazságügyi biztos úgy tartja, hogy a hónapokig tartó alapos értékelés után az uniós polgárok ma már biztosak lehetnek abban, hogy személyes adataik védelemben részesülnek, amikor azokat az Egyesült Királyságba továbbítják. Ez az Egyesült Királysággal fennálló újszerű kapcsolatunk alapvető eleme. Továbbá nagy szerepet fog képviselni a zökkenőmentes kereskedelem és a bűnözés elleni hatékony harc szavatolásában is.

A jóváhagyás ellenére a döntést súlyos kritikák érik az európai törvényhozók, szabályozók és a magánélet védelmével foglalkozó aktivisták részéről,

akik szerint az Egyesült Királyság felügyeleti szabályai és a bevándorlókra vonatkozó mentességek nem érik el az európai szintet, így Brüsszelnek további ellenőrzést kellene előírnia. Věra Jourová, a Bizottság alelnöke az aggodalmakra reagálva elmondta, hogy Brüsszel olyan biztosítékokat írt a megállapodásba, amelyek lehetővé teszik számára a beavatkozást, ha Nagy-Britannia túlságosan eltérne az EU adatvédelmi normáitól.

2021 januárjában, a Brexit lezárultával az Európai Bizottságnak egy ideiglenes, hat hónapos megoldást kellett kidolgoznia a kereskedelmi megállapodások tekintetében az adatok áramlásának folytonossága érdekében. Először 2021 februárjában látott napvilágot az EU-javaslat, azonban már akkor erősen bírálták az EU-s törvényhozók, valamint számos EP-képviselő. Pénteken még próbáltak nyomást gyakorolni a Bizottságra, hogy halassza el az Egyesült Királyság adatszabványainak jóváhagyását, de sikertelenül. Az Egyesült Királyság megfelelőségét valószínűleg a következő hónapokban és években intenzív ellenőrzés alá helyezik.

Szemlézte: Spiesz Bianka

komment
süti beállítások módosítása