2021. február 08. 16:00 - Danube Institute

Lehet-e diszkriminálni az ázsiai és fehér diákokat az Egyesült Államok neves egyetemein?

Az elmúlt esztendőben több prominens amerikai felsőoktatási intézményt ért a kirekesztés vádja, a jogi fellépések ugyanakkor sorra kudarcot vallottak.

diszkr.jpg

„A Yale Egyetem jelentős mennyiségű ázsiai-amerikai és fehér jelentkezőt utasít el kifejezetten faji alapon” – írta egy levélben Eric Dreiband korábbi helyettes főügyész. Mint megjegyezte, az intézménybe való bekerülésre kisebb esélye van e két csoportnak, mint azon afroamerikaiaknak, akik hasonló felvételi pontszámokkal rendelkeznek.

 A Biden-adminisztráció igazságügyi minisztériuma ennek ellenére visszavonja a Yale ellen tavaly októberben, tehát a Trump-éra végén kezdeményezett jogi eljárást – közli írásában Zachary Evans, a National Review szerkesztője.


Az egyetem természetesen üdvözölte a tárca új vezetésének döntését, valamint tagadta az eddig elhangzott vádakat.


Karen Peart szóvivő azt is hangsúlyozta, hogy intézményük felvételi eljárása lehetővé teszi egy „párját ritkító egyetemi hallgatóság kialakítását, melyet a sokszínűség és az akadémiai kiválóság jellemez.” Arról sem feledkezett el, hogy meggyőzze a média munkatársait, hogy a felvételi procedúra teljes összhangban van a legfelsőbb bírósági esetjoggal.

Nem a Yale egyetem egyébként az egyetlen, amellyel kapcsolatban felmerült a faji diszkrimináció vádja – emlékeztet a cikk szerzője. A Trump-adminisztráció igazságügyi minisztériuma korábban támogatta egy csoport ázsiai diák ügyét is, akik a Harvardot perelték be emiatt. A szövetségi fellebbviteli bíróság végül azonban a világhírű egyetem javára ítélkezett. „A felek széleskörű vitát folytattak a rendelkezésre álló statisztikai bizonyítékok birtokában, egy dolgot azonban mindenképp le kell szögeznünk:


a Harvard igyekszik több rasszal is képviseltetni magát az akadémiai palettán, melynek egyértelműen az ázsiai jelentkezők isszák meg a levét


– fogalmazott a minisztérium az egy évvel ezelőtti eset kapcsán.

A National Review arról is beszámol, hogy 2020. szeptemberében a Princeton Egyetem rektora, Christopher Eisgruber nyílt levélben írt arról, hogy „a faji előítéletek mélyen beágyazódottak az egyetem felépítésébe.” A nagy port kavaró nyilatkozatot követően az Egyesült Államok Oktatási Minisztériuma vizsgálatot kezdeményezett, s mint jelezték, az efféle „beismert rasszizmus” esetén érvényesíteni lehetne az 1964-ben aláírt polgárjogi törvény 6. fejezetét, mely tiltja a kirekesztő gyakorlatot folytató intézmények szövetségi finanszírozását.

Az amerikai egyetemekkel kapcsolatban egyébként az utóbbi időben nemcsak a faji kirekesztés, hanem a véleménydiktatúra vádja is felmerült, a kérdéssel ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.

Szemléte: Irlanda Balázs

komment
süti beállítások módosítása