2022. június 24. 07:00 - Danube Institute

Eddigi legmegosztóbb külföldi útjára készül Joe Biden

A 79 éves politikus amerikai elnökként először repül a Közel-Keletre, ahol a szaúdi koronaherceggel is találkozni fog. A hír hallatán a demokraták közül is sokan felszisszentek - írja a Spectator amerikai kiadása.
bidenszaudi_nyito.jpg

Immár hivatalos, hogy Joe Biden amerikai elnök július közepén négy nap erejéig a Közel-Keletre utazik. Utolsó állomása a szaúd-arábiai Dzsidda lesz, ahol a királyság de facto vezetőjével, Mohamed bin Szalmán koronaherceggel készül tárgyalni. A sok szempontból érdekes találkozó kapcsán a Fehér Ház hangsúlyozta, hogy annak fő indíttatása nem, vagy legalábbis nem kizárólag a demokraták népszerűségét súlyosan csorbító magas olajárak mérséklésének a szándéka, hanem a régió békéjének és stabilitásának elősegítése.

Habár az Egyesült Államok az utóbbi években egyre inkább az indiai–csendes-óceáni térségre, valamint újonnan a háború miatt ismét Kelet-Európára koncentrál, a Közel-Keleten továbbra is érdeke a végeláthatatlan jemeni polgárháború lezárása, Irán valamilyen formájú (a jelenlegi adminisztráció egy Obamáéhoz hasonló multilaterális megállapodást szeretne) kordában tartása, valamint Izrael (ahová szintén ellátogat Biden) arab államokkal való kapcsolatának erősítése. Mindazonáltal a kritikusok szerint az adminisztráció hivatalos kommunikációja csak el akarja fedni a találkozó valódi okát,

miszerint Biden olajért megy fohászkodni abba az országba, amelyet a kampánya során kemény szavakkal illetett, és megígérte, hogy elnöksége során páriaként fog kezelni.

A republikánus oldalon ezzel kapcsolatban úgy vélekednek, hogy a másfél éve hivatalban lévő vezető nem tett eleget az Egyesült Államok néhány éve kicsúcsosodó energiafüggetlenségének megszilárdításáért, ezért most petro-kleptokráciák kegyiért kell esedeznie. A konzervatív képviselők és véleményformálók a legkézenfekvőbb megoldásnak a potens hazai termelés fellendítését látják, de sokan továbbra sem tudják túl tenni magukat azon sem, hogy Biden a beiktatását követően szinte azonnal leállította a Keystone XL kőolajvezeték építését, amelyen keresztül Kanadából jöhetett volna extra „demokratikus olaj”.

A szaúdi út nem csak a republikánusok szemét szúrja, a demokraták sincsenek elragadtatva tőle. Az elnök saját pártján belüli kritikusai elsősorban a közel-keleti olajhatalom emberjogi visszásságai miatt kezelik fenntartásokkal a koronaherceggel való személyes találkozást, különös tekintettel az amerikai állampolgárságú szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi bin Szalmánhoz köthető meggyilkolására. 

a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata vezetője egyértelműen jelezte, hogy az elnök helyében semmiképp nem rázna kezet a szaúdi koronaherceggel.

Annyit azért végül a Biden-adminisztrációis megerősített, hogy a tárgyalás során nem fognak átsiklani ez utóbbi témán sem.

Szemlézte: Irlanda Balázs

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása