2021. február 05. 07:00 - Danube Institute

Saját egyetemén is támadják a gender témában „másképp gondolkodó” filozófusnőt

„Elég furcsa olyan helyen dolgozni, ahol egyértelművé teszik számodra, hogy utálnak.” – nyilatkozta Kathleen Stock filozófus és az angliai Sussexi Egyetem tanára egy brit lapnak, miután az elmúlt években a gender-vita középpontjába került.

stock_morvay.jpg

Ahogy előző cikkünkben beszámoltunk róla, nagy botrányt keltett a filozófusnő II. Erzsébet királynőtől kapott újévi kitüntetésének híre. Stock azonban nem csak a kortárs filozófusok kereszttüzébe került: munkahelyén már évek óta szembe kell néznie azzal, hogy rendszeresen megszégyenítik és mindent megtesznek, hogy elmozdítsák tanári állásából mindössze azért, mert él véleményszabadságának jogával.

Jack Grove a brit Times Higher Education internetes kiadásában beszámolt arról, hogy a filozófusnő országos szinten az egyik legnagyobb ellenzője annak a nézetnek, amely szerint az egyének megválaszthatják és megváltoztathatják saját nemüket.

Stock-ot „transzfóbnak” számító véleménye miatt több éve a radikális baloldal kritikáinak és fenyegetéseinek tömkelege éri a közösségi média különböző platformjain.

2020 novemberében a Twitteren kampányt indítottak ellene, hogy eltávolítsák a Royal Institue of Philosophy éves vitáján felszólalók listájáról. Habár 6300 kedvelést kapott a kampányt népszerűsítő poszt, célját mégsem érte el. A filozófusnőt csak annyiban érintette, hogy kapott öt felháborodott emailt, de a felszólalók listájáról nem tudták eltávolítani.

Stock számára az „ideális, pozitív munkakörnyezet” nem ismert fogalom, miután a legélesebb és leginkább személye és munkája ellen irányuló kritikákat idáig saját munkahelyén, a Sussexi Egyetemen dolgozó kollegáitól és diákjaitól kapta.

Kollegái rendszeresen hivatalos panaszleveleket írtak az egyetem vezetőségének, melyek szerint a baloldali ideológiáját hűn képviselő Sussexi Egyetemen nem hangoztathatná Stock nézeteit. A filozófusnő diákjai pedig rendszeresen egyértelművé tették, hogy nem látják szívesen az egyetemen.

Előfordult olyan incidens, hogy Stock diákjai átirányították a filozófusnőt egy másik tanterembe, amelyet gúnyos módon tele raktak az úgynevezett „transzbüszkeség” zászlójával – ilyen és ezekhez hasonló módon mutatják ki a sussexi diákok a filozófusnő véleménye ellen irányuló nem tetszésüket.

„Eléggé ellenséges környezetben találom magam nap mint nap. Többek szerint bigott nézeteim miatt azonnal el kellene, hogy bocsássanak.” – nyilatkozta Kathleen Stock.

A vita azonban mára már egyáltalán nem arról szól, hogy Stock-nak igaza van, vagy sem, hanem arról, hogy megszabad-e engedni egyáltalán azt, hogy a nyilvánosság előtt ilyen „szélsőséges” véleményeket hangoztassanak.

Napjainkban már „gyűlöletbeszédnek” számít az is, ha valaki egyáltalán meg meri kérdőjelezni azt, hogy egy transznemű nőt az élet minden területén nőként kell kezelni.

Sőt, ha valaki ilyet tesz azzal csak is az lehet a szándéka, hogy „eltörölje” a nővé átoperáltatott férfi „stabil” identitását – áll a cikkben.

Egy PhD tanulmányi fokozat megszerzésére készülő transznemű diák például a közösségi médiában számolt be arról, miért tervezi ott hagyni a Sussexi Egyetemet: „Azért sem folytatom tovább a filozófiát az egyetemen mert könnyen eltudom képzelni, hogy Stock és hozzá hasonló transzfób filozófusok óráját kéne hallgatnom.” A diák továbbá kijelenti, hogy az olyan véleményeknek, mint amilyeneket Stock Twitter bejegyzéseiben közzétesz, nem szabadna megjelenni. A filozófusnő 2018-as posztjában – amelyre a diák hivatkozott – a következőket írta:

„A transznők férfiak. Legtöbbjüknek továbbra is férfi nemi szervük van. Legtöbbjük továbbra is nők felé vonzódik. Ezek tények. Számos olyan dokumentált eset van, amikor transznők nőket bántalmaznak. Ha törvényesen megengedjük, hogy transznők női mosdókat használják, előfordul majd, hogy néhány transz bántalmazni fog néhány nőt. Teljes mértékben elképzelhető, hogy ilyen esetek fognak történni.”

A diák posztjában kifejtette, hogy ilyen vélemények nem jelenhetnek meg újságokban, a „transzfób” előadókat a konferenciákról kikell zárni és igazából nem szabad, hogy ilyen nézetek egyáltalán a nyilvánoság elé kerüljenek.

 

morvay_koztes.jpg

Stock a kritikák és fenyegetések ellenére sem tántorodott el attól, hogy véleményét hangoztassa 24 ezer fős követő táborának a Twitteren és más internetes platformjain. Fontosnak tartja, hogy továbbra is képviselje azoknak a nőknek a véleményét, akiket még maga a gondolat is megrémiszt, hogy szó nélkül el kell fogadniuk, hogy volt férfiak szabadon használhassák a női mosdókat, öltözőket.

Stock népszerű blogposztjában beszámolt arról is, miként ítélte meg a munkaügyi bíróság Maya Forstater adószakértő ügyét, akit 2019-ben kirúgtak munkahelyéről mindössze azért, mert közösségi oldalain azt hangoztatta, hogy az emberek nem változtathatják meg saját nemüket. A bíró a következő érvekkel ítélte el az adószakértőt: „Egy demokratikus társadalomban Forstater nézete nem tiszteletre méltó.”

A cikk írója szerint ez olyan üzenetet hordoz az Egyesült Királyság területén dolgozó emberekre nézve, hogy ha olyan nézeteket képviselsz, mint Forstater „állásod nincs védelem alatt”.

Kathleen Stock esete nem egyedi. Az Egyesült Királyságban nem csak egyetemeken, hanem már a középiskolákban is diszkriminálják azokat a tanárokat, akik a radikális baloldal ideológiájától eltérő véleményeket hangoztatnak. Arról, hogy hogyan bántak világhírű Eton Collegeben Will Knowland-el korábbi cikkünkben olvashatnak.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása