2021. február 04. 07:00 - Danube Institute

Itt az újabb bizonyíték a mainstream amerikai sajtó kettős mércéjére

Mégis mikor fogják felelősségre vonni a demokrata kongresszusi képviselőt, Alexandria Ocasio-Cortezt a teljesen alaptalan, már-már összeesküvés-elmélet jellegű megszólalásaiért? - teszi fel a kérdést Becket Adams a Washington Examineren megjelent cikkében.

ocasio.jpg

Ocasio-Cortez a héten azt állította, hogy az a kapitóliumi rendőrtiszt, aki január 6-án, az épületbe történő behatoláskor kimenekítette az irodájából, megfélemlítette őt és talán adott esetben még bántotta is volna. A kongresszusi képviselő egy hétfői Instragam livestream-ben úgy fogalmazott, a rendőr állítólag "hatalmas ellenszenvvel és dühvel" nézett rá.

Nem gondolnám, hogy a helyzet szülte pánikon kívül bármi egyéb érzelem lett volna a tiszt arcán, de az is lehet, hogy csak nem értette, hogy a képviselőasszony miért menekül előle a mosdóba.

Ez a kis incidens egyébként akkor történt, mikor a tömeg betörése után dörömbölést hallott az irodája ajtaján Ocasio-Cortez, ami olyan volt, „mintha valaki rá akarná törni az ajtót”. Ekkor rohant a mosdóba és hallotta meg a rendőrtisztet, ahogy őt keresi. „Ez volt az a pillanat, amikor azt hittem, mindennek vége. Azt hittem, meg fogok halni" – jelentette ki a képviselő.

Csak később tette világossá az Instagram-követői számára, hogy a személy, aki „behatolt” az irodájába nem egy „lázadó” volt, hanem egy kapitóliumi rendőrtiszt, aki arra utasította, hogy a saját biztonsága érdekében menjen át egy másik irodaépületbe a tömeg elől.

Ennek ellenére Ocasio-Cortez tovább spekulált, azt állítva, hogy „sehogy sem állnak össze a dolgok" a rendőrtiszt személyével kapcsolatban. Ezt arra alapozta, hogy az őt menekítő tiszt egyedül volt, és mikor belépett, nem kiáltotta azt, hogy „kapitóliumi rendőrség", ezzel pedig a képviselőasszony szerint elhomályosította valódi kilétét. "Vajon szándékosan titkolta el, hogy a kapitóliumi rendőrség tagja?" - teszi fel a költői kérdést Ocasio-Cortez, azt sugallva, hogy szántszándékkal vezette félre a rendőrtiszt.

Ocasio-Cortezzel mostanában kicsit elszaladt a ló - írja Adams. Például olyanokat mondott, hogy a republikánus szenátor Ted Cruz majdnem megölette.

Nem meglepő, hogy a sajtóban csak kevesen vették a fáradtságot, hogy a képviselő halálosan komoly és leellenőrizhető vádaskodásainak utánajárjon. Az újságírók nagy része megelégedett azzal, hogy szolgaian elismételje Ocasio-Cortez állításait, bármiféle kommentár nélkül.

Komoly probléma, hogy nincs senki, aki ellentmondjon Ocasio-Corteznek abban az iparágban, vagyis a sajtóban, amely azzal töltötte az elmúlt négy évet, hogy megmutassa, milyen jó és szükséges a kormányzati tagok folyamatos számonkérése – hangsúlyozza cikkében Adams.

Azt persze szükségesnek tartotta a balliberális média, hogy a volt elnököt, Donald Trumpot és híveit letiltsák különböző médiaplatformokról, arra hivatkozva, hogy gátat kell szabni a pletykák és hazugságok terjesztésének. Ocasio-Cortezt ezzel szemben semmilyen korlátozás, cenzúra sem érte, annak ellenére, hogy „meséiből hiányoznak a bizonyítékok.”

Frissítés: időközben több amerikai sajtóorgánum, köztük a Fox News is arról ír, hogy Ocasio-Cortez nem is volt a Capitolium épületében annak ostromakor. A képviselőnő irodája ugyanis az úgynevezett Cannon building-ben van, amelyet egy alagút köt össze a Capitoliummal.

Szemlézte: Tóth-Bíró Zsófia

komment
süti beállítások módosítása