2021. január 07. 15:07 - Danube Institute

Nagy-Britannia újra elesett

koronavirus111_1.jpg

A szigetország ismét karantén alá került, ezúttal sokkal súlyosabb okok miatt, mint a legutóbb.

A brit szigorítások akár márciusig is eltarthatnak. Az iskolákat bezárták, a vizsgákat eltörölték, a szórakozóhelyeknek is be kellett zárniuk, és az emberek egy héten csupán egyszer hagyhatják el a lakóhelyüket testmozgás vagy gyaloglás céljából. A koronavírus megjelenése óta már harmadszor kerül szigorú karantén alá Nagy-Britannia. A mostani helyzetet az új koronavírus törzs megjelenése és annak rendkívül gyors terjedése okozta. „Kórházainkra nagyobb nyomás nehezedik a COVID miatt, mint a pandémia kezdete óta bármikor. A koronavírusos betegek száma a kórházakban az elmúlt héten csaknem egyharmadával, majdnem 27 000-re nőtt Angliában. Ez a szám 40 százalékkal magasabb, mint áprilisban a legmagasabb csúcs. December 29-én az Egyesült Királyságban több, mint 80 000 embernek volt pozitív a COVID-tesztje - ez új rekord. A halálozások száma az elmúlt héten 20 százalékkal nőtt, és sajnos tovább fog nőni” − mondta Boris Johnson miniszterelnök.

„A negatív tendencia miatt várhatóan február végéig, de akár márciusig is eltarthatnak a korlátozások, és az iskolák is valószínűleg zárva tartanak ez alatt az idő alatt” − nyilatkozta egy magas rangú brit miniszter. „Február 15-én már látjuk majd, hogy milyen eredményeket értünk el a korlátozásokkal és felülvizsgáljuk, hogy mely iskolák és milyen körülmények között nyithatnak meg” − mondta Michael Gove miniszter. Gove szerint a kormánynak március elején kellene megkezdeni a lezárás enyhítését, fokozatosan feloldva a jelenlegi korlátozásokat, mivel a fertőzések aránya várhatóan csökken és az oltások bevezetése is folytatódik.

Gove szerint Nagy-Britannia versenyt fut az idővel, ugyanis tavaly márciusban vezették be az első karantént, tehát már majdnem egy éve harcolnak a koronavírussal szemben. Jó hír azonban az oltóanyagok megérkezése. Johnson Van-Tam, Anglia tisztifőorvos helyettese elmondta, hogy a lehető leggyorsabban minél több embert kell beoltani. Johnson azt ígérte, hogy „tízmillió” embert fognak beoltani a következő három hónapban. Hogy ez igaz legyen, átlagosan 1,5 millió embert kellene beoltani hetente. Az Egyesült Királyság tesztelési kapacitása ma már meghaladja a napi 500 ezret, de az oltás beadásának technikai feltétele nagyon különbözik a tesztektől. A brit kormány kilenc kiemelt csoportot határozott meg az oltási sorrendben, ami körülbelül 30 millió embert jelent és beoltásuk várhatóan húsvétig tart.

Szemlézte: Papp Lídia

komment
süti beállítások módosítása