2020. december 16. 08:01 - Danube Institute

Argentinában is liberalizálták az abortuszt

argentin_abortusz.jpg

Elfogadták az abortuszt liberalizáló törvényjavaslatot Argentínában.

Argentína lehet a negyedik Latin-amerikai ország, ahol legalizálják az abortuszt, miután az alsóház jóváhagyta a törvényjavaslatot a napokban.

Argentínában jelenleg az abortusz legtöbb formája tiltva van. Ferenc pápa hazájában az abortusz jelenleg bűncselekménynek minősül, kivételt ez alól csak a nemi erőszak képez, illetve, ha a terhesség az anya életét veszélyezteti.

A liberalizásásról szóló javaslatot a szenátusnak is jóvá kell hagynia, ahhoz, hogy a törvény életbe lépjen. A baloldali elnök, Alberto Fernández által múlt hónapban benyújtott törvényjavaslatot − amely a terhesség 14. hetéig engedélyezi a művi terhesség-megszakítást − 131–117 arányban fogadták el, húszórás vitát követően.

A kongresszus előtti téren több ezer ember gyűlt össze, hogy élőben kövesse a szavazás eredményét, melyet óriás kivetítőn közvetítettek. Az ünneplők közül sokan zöld maszkot viseltek, ugyanis ez a szín jelképezi a pro abortusz kampányt és általában a női jogokat Argentínában. A tér másik végén, a kongresszus előtt, abortuszellenes tüntetés zajlott, ők világoskéket viseltek és csalódásuknak adtak hangot. „Mély szomorúságot érzek. Most már csak a szenátus döntésében bízhatunk” − nyilatkozta Paloma Guevara, aki egész éjjel kint volt az ellentüntetőkkel. „Reméljük, hogy a szenátorok nem fogják jóváhagyni a törvényjavaslatot. Ez nem egy nyúl, amit egy nő a méhében hordoz, hanem egy emberi lény” − mondta egy másik női ellentüntető.

A kontinens más részein is ünnepeltek, ahol a női jogvédők azt remélik, hogy ez a lépés elősegítheti a hasonló jogszabályi változások felgyorsítását. Latin-Amerikában, mely túlnyomórészt római katolikus régió, a világon a legszigorúbbak az abortusztörvények, csupán három ország − Kuba, Uruguay és Guyana − engedélyezi az abortuszokat. Több országban, köztük El Salvadorban, Nicaraguában és Hondurasban egyáltalán nem engedélyezett az abortusz.

Latin-Amerikában évente több millió illegális és gyakran nem biztonságos eljárást folytatnak. Argentína feminista mozgalma évtizedek óta szorgalmazza a változásokat, azonban 2018-ban nem sikerült meggyőzni a szenátust. 2019 októberében az abortusz melletti „zöld hullám” új lendületre kapott, amikor Fernándezt megválasztották, aki megígérte, hogy az LMBTQ mozgalom és a nők jogai prioritást élveznek majd a kormányzása során.

Fernandez elnök egy évvel ezelőtt került hatalomra, balközép irányultságú vezetőként. Kampánya során hangsúlyosan szólította meg a marginalizált társadalmi rétegeket. A nemi és szexuális orientációbeli különbségeket a társadalmi, gazdasági és faji egyenlőtlenségek mellé helyezte, megígérve, hogy harcolni fog ezekért. A koronavírus-járvány erősen sújtotta Argentínát is: annak ellenére, hogy szigorú intézkedéseket vezettek be, a halálozási arány mégis az egyik legnagyobb a világon. A nehézségek ellenére sokan nem értik, hogy Fernandez elnök egyik fő prioritása miért a nemi és szexuális irányultság, valamint az abortusz kérdése, nem pedig a világjárvány kezelése.

Szemlézte: Papp Lídia

komment
süti beállítások módosítása