2020. december 02. 13:08 - Danube Institute

Ausztrál foglyot engedett el Irán

kylie.jpg

Fogolycsere keretein belül Irán szabadon engedte Kylie Moore-Gilbertet, a melbourne-i egyetem oktatóját.

Kémkedés vádja miatt 10 év börtönbüntetésre ítélte Irán az ausztrál-brit kettős állampolgárságú Kylie Moore-Gilbertet, aki a melbourne-i egyetem iszlám tanulmányokkal foglalkozó professzora. Az iráni titkosszolgálat 2018 szeptemberében tartóztatta le Moore-Gilbertet, aki összesen 804 napot töltött az ország egyik legszigorúbb női börtönében. Kiszabadulásának egyik oka – több feltételezés alapján – három iráni elítélt szabadon engedése.

Moore-Gilbertet, a melbourne-i egyetem iszlám tanulmányok oktatóját 2018 szeptemberében tartóztatták le a teheráni reptéren, amikor hazafelé tartott egy tudományos konferenciáról. Titokban bíróság elé állították kémkedés vádjával, Gilbert azonban határozottan tagadta az ellene felhozott összes vádat, melyekre egyébként semmilyen bizonyíték nem volt. Ezt követően a teheráni Evin börtönbe szállították, ahol szinte teljesen korlátozták a külvilággal való kommunikációját. Moore-Gilbert egyébként a konferencia során készített interjúja miatt lett gyanús az egyik iráni résztvevőnek, akivel a kutatásával kapcsolatos interjút készített. Gilbert azonban valószínűleg izraeli barátja miatt került az iráni titkosszolgálat fókuszába.

A közösségi médiában megosztott nyilatkozatában Kylie Moore-Gilbert köszönetet mondott az ausztrál tisztviselőknek és támogatóknak, akik fáradhatatlanul dolgoztak kiszabadításáért. „Köszönöm mindazoknak, akik támogattak engem és kampányoltak a szabadságomért. Ez azt jelentette számomra a világ számára, hogy mögöttem álltok a hosszú és traumatikus megpróbáltatás során” – mondta.

Sajtóértesülések szerint Gilbert szabadon bocsátását több hónapos titkos tárgyalások előzték meg Irán és Ausztrália között. Ennek eredményeként három iráni foglyot engedtek szabadon Thaiföldön. A Sydney Morning Herald szerint az irániak Saeed Moradi, Mohammad Khazaei és Masoud Sedaghat Zadeh voltak, akiket Thaiföldön tartottak egy 2012-es sikertelen bombatámadás után, amelyet izraeli diplomaták ellen irányítottak.

Marise Payne ausztrál külügyminiszter elmondta, hogy „rendkívül elégedett és megkönnyebbült” Dr. Moore-Gilbert szabadon bocsátása miatt, amely szerinte „az iráni kormánnyal való diplomáciai együttműködés révén valósult meg”. Payne nem említett semmiféle fogolycserét.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök csütörtökön azt mondta, hogy „izgalmat és megkönnyebbülés” érez Moore-Gilbert szabadulása miatt, de hozzátette, hogy időbe telik, mire feldolgozza a borzalmas megpróbáltatásokat. A sajtóhírekben említett fogolycseréről a miniszterelnök sem tett említést.

Szemlézte: Papp Lídia

komment
süti beállítások módosítása