2020. október 27. 11:42 - Danube Institute

A drogfogyasztás és eutanázia legalizálásáról is szavaztak Új-Zélandon

kannabisz.jpg

Az általános választások mellett az új-zélandi állampolgárok két nagy jelentőségű társadalmi kérdésről is döntöttek október 17-én: legalizálják-e rekreációs marihuána fogyasztást és az aktív eutanáziát Új-Zélandon? Előzetes eredmények azonban csak október végen várhatóak, mert először a parlamenti választások eredményét összesítette a választási bizottság.

Ha a választók többsége mindkét népszavazásra igennel szavazott, Új-Zéland a világ egyik legliberálisabb országa lesz. A közvéleménykutatások szerint az eutanáziáról szóló döntés valószínűleg sikeres lesz, a marihuána fogyasztás törvényesítését azonban nem tartják valószínűnek.

A parlamenti választások eredménye azonban már ismert: az új-zélandi állampolgárok nagy többséggel újraválasztották a korábbi miniszterelnököt, a baloldali-liberális munkáspárt élén álló Jacinda Ardernt. Ugyanakkor a két népszavazás jelentőségét háttérbe szorította a politikai kampány és a koronavírus. Andrew Little igazságügyminiszter a referendum eredményeinek későbbi közzétételét azzal indokolta, hogy ezeknek nincsen hatásuk a kormányalakításra. Ezért valószínűleg november 6-áig a népszavazás végleges eredménye nem kerül nyilvánosságra.

Az eutanázia törvényjavaslat engedélyezné az orvosi segítséggel végrehajtott öngyilkosságot olyan halálos betegek számára, akiknek várhatóan legfeljebb hat hónapjuk van hátra. (A „The End of Life Choice Act 2019” [Törvényjavaslat az élet lezárását illető döntésről] címet viselő eutanáziáról szóló javaslat megerősítéséről bővebben itt olvashatnak.)

A marihuána legalizálása lehetővé tenné az új-zélandi állampolgárok számára, hogy napi 14 grammot vásároljanak és otthon is két tő kendert termesszenek. A rekreációs marihuána fogyasztást idáig Kanada, Dél-Afrika, Uruguay és számos amerikai állam törvényesítette.

A marihuána legalizálásáért harcoló kampány jelmondata Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök véleménye lett: „Sohasem akartam, hogy emberek drogfogyasztástásért büntetendőek legyenek”. Jacinda Ardern a hetekben egy választási vitaműsor során bevallotta, hogy régebben ő is füvezett.

Az aucklandi egyetem oktatója, Lara Greaves szerint viszont a marihuána referendum kudarcra van ítélve. „Szerintem túl nagy lépés lenne a drog kriminalizációjától és a kismértékű orvosi felhasználásától hirtelen eljutni a drogfogyasztás liberalizációjához” – állította. Lara Greaves szerint nincs nagy esély a törvényjavaslat megszavazására, még akkor sem, ha valószínűleg sok fiatal elment szavazni a drogfogyasztás törvényesítése mellett.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása