2020. május 17. 23:09 - Danube Institute

Kanada: koronavírus-követő app áll készen a használatra

canada_corona.jpg

A világ egyik vezető mesterséges intelligenciát kutató központja bejelentette, hogy a COVID-19 fertőzéskövető okostelefonra tervezett applikáció készen áll az üzembe helyezésre, és ígéri a használók személyes adatainak védelmét – írja a Global News.

A Mila nevű AI-kutatóintézet vezetője, Yoshua Bengio jelentette be, hogy az alkalmazás elkészült, Valerie Pisano, az intézet vezérigazgatója és projekt vezetője pedig egy interjúban megerősítette, hogy ez az alkalmazás is felkerült a kormány által potenciálisan használatba helyezhető alkalmazások listájára. Abban nem biztosak, hogy Quebec kormánya a Mila által kifejlesztett víruskövető alkalmazást választja majd, de Pisano az interjúban elmondta, hogy az intézet több tartománnyal és a szövetségi kormánnyal is folytat párbeszédet az applikáció országos alkalmazásáról.

Ahogyan a korlátozásokat világszerte fokozatosan csökkentik, más országokban is felmerült az okostelefon applikációk használata az újabb vírusfertőzések kitörésének ellenőrzésére.

A vírus korlátozásához ugyanis fontos minél előbb azonosítani a fertőzötteket és azokat, akiket megfertőzhettek, valamint megakadályozni a terjedést a potenciálisan fertőző emberek elkülönítésével.

A Mila által kifejlesztett applikáció Bluetooth technológiával működik Pisano elmondása szerint. A felhasználók fel tudják írni az egészségügyi állapotukat és azt is, ha pozitívan tesztelik őket a koronavírus fertőzésre. Minden felhasználó, aki kapcsolatba került egy regisztrált fertőzöttel, kap egy értesítést és személyre szabott tanácsokat az alapján, hogy milyen mértékű volt a kontakt. Az app analíziseket készít például a felhasználók a fertőzöttekkel való érintkezésének időtartamáról, ami alapján tanácsolhatja a vírustesztelést, a munka helyett otthonmaradást, teljes karantént, vagy egyszerűen a bevásárlás valaki másra bízását.

A felhasználóknak hozzá kell járulniuk az adataik központi tárolásához, amit egy a Mila által létrehozott nonprofit szervezet irányít. Pisano megjegyezte, ez a szervezet „a kormánytól teljesen független”.

A felhasználói adatokat 30 napig tárolják a telefonokon, míg az adatok a központi szerveren háromhavonta kerülnek törlésre. „Csak a szükséges adatokat tároljuk, nincs semmi szó az emberek követéséről. Az adatok nem kerülnek a kormány kezébe, nem kerülnek eladásra.”

Az applikáció a közegészségügyi tisztviselők döntéshozatalát hivatott támogatni Pisano állítása szerint. Az app „kettő vagy öt napnyi előrejelzést adhat” a vírus felbukkanásáról, ami alapján aztán a kormány eldöntheti, hogy az egész térség korlátozása helyett elegendő-e egy-egy iskola vagy üzlet bezárása, esetleg rendezvények törlése.

Szemlézte: Buzási Ramóna

komment
süti beállítások módosítása