2020. március 09. 15:23 - Danube Institute

Fokozódik a migrációs helyzet az ausztrál partoknál

ausztralia_migracio_3.jpg

Újabb indonéz embercsempész hajót fogtak el az ausztrál partok közelében. Ausztrália belügyminisztere az esemény kapcsán bejelentette, hogy komoly lépéseket fontolgat az illegális bevándorlás megállítására – jelentette az ausztrál News hírportál.

Az indonéz migránsokat szállító embercsempész hajót Nyugat-Ausztrália partjaitól nem messze, a Leveque-fok közelében tartóztatták fel az ausztrál hatóságok, és minden utast épségben visszaszállítottak Indonéziába – derült ki Peter Dutton belügyminiszter közleményéből. A miniszter arra használta az alkalmat, hogy újra elítélje az Indiai-óceánon működő embercsempészetet, és a kormányzatnak a problémával kapcsolatos terveit ismertesse.

„Nem fogjuk tolerálni a múltbéli körülményekhez való visszatérést, amikor több, mint 1200 ember halt meg az Ausztráliába vezető illegális és veszélyes tengeri utakon” – nyilatkozta Dutton, majd hozzátette, hogy az út nem csak veszélyes, de fölösleges is. „Ausztráliában semmi esély az illegális bevándorlásra” – fogalmazott.

A miniszter arról is beszélt, hogy a kormány Új-Zéland ajánlatának elutasítását fontolgatja, ami alapján a déli szomszéd 150 Ausztrália által el nem fogadott menedékkérőt telepített volna le saját hatarai között. Dutton elmondta, hogy az embercsempészek Új-Zélandot, mint a legjobb potenciális úti célt reklámozzák, a kormány pedig „nem akar muníciót adni az ellenség kezébe” azzal, hogy beváltja az ígéreteiket.

Dutton azt látja a legjobb megoldásnak, ha az érintetteket inkább az Egyesült Államokba telepítik át, mert ezzel kevesebb embert ösztönöznek arra, hogy megkíséreljék az utat. A bevándorlók egy része hevesen tiltakozik az új lehetőség ellen, mondván, hogy ott kevesebb szociális juttatást kapnának, mint Ausztráliában vagy Új-Zélandon, ami megerősíti a kormány gyanúját, hogy a legtöbbjük valójában gazdasági bevándorló. Azok, akik végül nem fogadják el az új letelepítési tervet, „meghatározatlan ideig” ragadhatnak a Manus és Nauru szigeteken felépített menekülttáborokban.

Scott Morrison miniszterelnök liberális kormánya különben már egy ideje azt fontolgatta, hogy minden embert, aki 2013 óta illegálisan próbált belépni az országba, örökre kitiltsa Ausztráliából. A törvénytervezet az utóbbi időben annyit módosult, hogy ha megszavazzák, akkor első körben csak a kitelepített új-zélandi kontingensre lenne érvényes.

Szemlézte: Orbán Tamás

komment
süti beállítások módosítása