2024. október 08. 07:00 - Danube Institute

Norvégia is csatlakozni kíván a finn-orosz határkerítés kezdeményezéshez

Norvégia határkerítés felállítását fontolgatja Oroszországgal közös határán. Norvég politikusok indoklása szerint Finnország kezdeményezését akarják követni, amely ezen kerítés felállításával akar gátat szabni az oroszok által előidézett migrációs válságnak.

shutterstock_2484840839.jpg

Emily Anger Mel, norvég igazságügyi miniszter nemrég egy interjúban arról beszélt, hogy az új határkerítés olyan technológiai újításokat tartalmazna, melyek lehetővé tennék, hogy Norvégia megemelje az Oroszországgal közös, 200 kilométeres határszakaszának biztonságát.

A kezdeményezés nem újkeletű Skandináviában. Finnországban júliusban fogadtak el törvényt az orosz határon felhúzandó kerítés felállításáról. Indoklásuk szerint azért, mert Oroszország „fegyvernek használja” a migrációt és célzottan Finnország határára szállított közel-keleti és afrikai menekülteket. Az elmúlt évben csaknem 1.300 menedékkérő érkezett az országba Oroszországon keresztül. 

Norvég jelentések szerint az Oroszország felől 2015 óta körülbelül 5 ezer menedékkérő érkezett az országba a sarkvidéki közös határon keresztül.

A Kreml a célzott bevándorlás bátorításával kapcsolatos vádakat minden esetben tagadja. norvagmigransok.png

Az interjúk és megnyilatkozások ellenére még semmilyen konkrét terv nem született róla, hogy a norvég határzár és kerítés pontosan milyen formában valósulna meg.

Szemlézte: Csapó Gergely

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása