2024. szeptember 15. 09:00 - Danube Institute

Ausztrál tiszteket foszthatnak meg kitüntetéseiktől háborús bűnök miatt

Az ausztrál kormány úgy döntött, hogy visszavonja azon volt katonatisztek egy kis csoportjának kitüntetéseit és elismeréseit, akik akkor töltöttek be parancsnoki pozíciót, amikor a vezetésük alatt állók háborús bűnöket követtek el.

shutterstock_2426387015.jpg


Richard Marles védelmi miniszter a parlamentben beszámolt arról, hogy a kormány hogyan halad az afganisztáni háborús bűnöket vizsgáló Brereton-jelentés által megfogalmazott lépésekkel. Kitért a parancsnoki elszámoltathatóság régóta vitatott kérdésére, mondván, hogy ez „a Brereton-jelentésből eredő kormányzati intézkedések utolsó lépése”. Marles elmondta a parlamentnek, hogy az esetleges büntetőjogi vizsgálatok és büntetőeljárások külön ügyet képeznek, amelyeket a kormánytól függetlenül kezelnek, és még évekig eltarthatnak.

A 2020-ban közzétett Brereton-jelentés (Paul Brereton vezérőrnagy után) „hiteles bizonyítékokat” talált arra, hogy az ausztrál elit katonák jogtalanul megöltek 39 embert az afganisztáni háború során. „Ez mindig nemzeti szégyen lesz” - nyilatkozta Marles.

Ugyanakkor... [ez] az ausztrál nép és a világ számára annak demonstrálása, hogy Ausztrália olyan ország, amely felelősségre vonja magát.

A Guardian Australia úgy tudja, hogy kevesebb mint 10 olyan személy van, akinek a díját visszavonják. 

A döntés nem érinti azokat, akik ellen háborús bűnök miatt folyik eljárás, köztük Ausztrália legkitüntetettebb élő katonáját, a Viktória-kereszttel díjazott Ben Roberts-Smith-t, akinél tavaly egy nagy visszhangot kiváltó rágalmazási ügyben négy fegyvertelen fogoly meggyilkolását állapították meg.

A polgári per volt az első alkalom, hogy egy bíróság megvizsgálta az ausztrál erők által elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatos vádakat. 

Brereton úgy találta, hogy nincs hiteles információ arra vonatkozóan, hogy a parancsnoki lánc magas rangú tisztjei tudtak volna az állítólagos bűncselekményekről, de kijelentette, hogy a csapatok, századok és munkacsoportok parancsnokai „erkölcsi felelősséget és elszámoltathatóságot vállalnak” a felügyeletük alatt történtekért.

A tisztek kitüntetéseinek elvételéről szóló döntésre reagálva Andrew Hastie ellenzéki védelmi szóvivő szerint, aki maga is a Különleges Légi Szolgálati Ezredben szolgált, Ausztráliának „tanulnia kell katonai történelmünk e tragikus és keserű fejezetéből”. Emellett nem értett egyet a Brereton-jelentéssel abban a tekintetben, hogy „milyen messzire nyúlik felfelé a láncban a felelősség megállapításában”.

Marles a Guardian Australia című lapnak nem sokkal azután, hogy a Munkáspárt megnyerte a 2022-es választásokat, kijelentette, hogy „mélyen elkötelezett” az ausztrál hadsereg (ADF) megreformálása mellett, és hogy a történelem fogja megítélni a kormányt a Brereton-jelentésre adott válasz alapján. Az egymást követő kormányok azonban sokáig halogatták a parancsnoki elszámoltathatóságról szóló döntés meghozatalát.

Az állítólagos ausztrál háborús bűnök afgán áldozatainak nyújtott kártérítés szintén régóta vitatott kérdés, de végül egy új rendelet révén, amely egy kártérítési rendszer létrehozásának útját nyitja meg, ebben az ügyben is előrelépés történik.

A rendelet szerint a kedvezményezetteknek „valószínűsíthetően támadás vagy vagyoni kár áldozatának vagy egy jogellenes gyilkosság áldozata családtagjának” kell lenniük, és nem lehetnek valamely terrorista szervezet tagjai. Rawan Arraf, az Ausztrál Nemzetközi Igazságszolgáltatási Központ ügyvezető igazgatója szerint „kiábrándító, hogy az ausztrál kormánynak több mint három és fél évébe telt, hogy az afgán áldozatok és családjaik számára jogorvoslati lehetőségeket biztosítson”, és aggodalmát fejezte ki a rendszer „súlyos hiányosságai” miatt.

Az ausztrál kormány vizsgálata fontos lépés a felelősségvállalás és az átláthatóság felé. Bár a döntés vitákat vált ki, egyértelművé teszi, hogy Ausztrália elkötelezett amellett, hogy szembenézzen múltjával és megtartsa morális integritását. A háborús bűncselekmények okkal tiltottak és fontos megőrizni az emberek méltóságát és védeni az életüket, különösen a civil áldozatok tekintetében.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása