2020. március 04. 11:26 - Danube Institute

Nem mindenki fizeti szívesen a karbonadót Kanadában

alberta_1.jpg

Alberta állam alkotmányellenesnek nyilvánította a szövetségi karbonadót, Ottawa a legfelsőbb bíróságra viszi az ügyet – tudósít a CBC.

A hagyományosan konzervatív Alberta állam legfelsőbb bírósága egyértelműen alkotmányellenesnek ítélte Justin Trudeau liberális kormánya által bevezetett karbonadót, amely a széndioxid kibocsátás káros hatásait igyekszik csökkenteni. A bevezetett plusz adó átlagosan évi 1250 dollárt, vagyis nagyjából 285 ezer forintot vesz el minden háztartástól, ezért bőven akadnak, akik nem értenek vele egyet.

Az albertai bíróság megállapította, hogy alkotmányjogilag az ilyen ügyekben nem a szövetségi kormányt, hanem az államokat illeti meg a döntés. A végzés értelmében Alberta igazságügyi minisztere, Doug Schweitzer felszólította a központi kormányt, hogy szüntesse meg a karbonadó-kötelezettséget az államban, és haladéktalanul adja vissza az eddig fizetett összeget.

Ottawa viszont nem enged könnyen, a legmagasabb szintű országos törvényszék elé tárta az ügyet. „A legfelsőbb bíróság majd eldönti, hogy a szénkibocsátás szövetségi megadóztatása alkotmányos vagy sem, és ez a döntés az egész országra vonatkozóan választ ad a kérdésre” – írta a szövetségi igazságügyi miniszter válaszlevelében.

Alberta helyzetét megnehezíti, hogy két másik állam, Saskatchewan és Ontario a szövetségi kormány mellett foglalt állást a vitában és küldöttiek részt fognak venni a márciusi tárgyaláson is.

Mindezek ellenére Schweitzer nem adta fel, továbbra is követeli a központi kormánytól, hogy a helyi bíróság döntésének megfelelően járjanak el, hisz az mindaddig érvényes, amíg magasabb szintű ítélet nem születik az ügyben. „Ezután is mindent meg fogunk tenni, hogy az utolsó centig visszaszerezzük az albertaiak törvénytelenül elvett pénzét” – fogalmazott a Twitteren.

Szemlézte: Orbán Tamás

komment
süti beállítások módosítása