2019. október 15. 12:39 - Danube Institute

Élni és halni hagyni – eutanázia Kanadában

eutanazia.jpg

Meg kell-e változtatni a kanadai eutanáziára vonatkozó törvényt? A szövetségi vezetők októberben többek között erről is vitáztak – írja a Global News kanadai hírportál.

A kérdés a francia nyelvű vezetői vitán merült fel, hetekkel azután, hogy a Quebeci Legfelsőbb Bíróság az ország törvényeinek egy részéről megállapította, hogy az „alkotmányellenes”.

Christine Baudouin, a Quebeci Legfelsőbb Bíróság jogásza szerint mind a tartomány, mind pedig az ország törvényei az eutanáziát illetően túlságosan korlátozóak, ezáltal hátrányosan megkülönböztetik azokat, akik élnének a lehetőséggel. A törvény ugyanis csak a „várhatóan közeljövőben elhalálozó” betegeknek engedélyezi az eljárást.

Andrew Scheer konzervatív vezető a vita után azt nyilatkozta, hogy fellebbez a törvény ellen. A procedúrát azonban bonyolítja, hogy a következő ülés, amelyen ezt megvitathatnák csak az október 21-i parlamenti választások után kerül megrendezésre.

Justin Trudeau liberális vezető pár nappal később elmondta, hogy ha ismét a liberális kormány kerül hatalomra, kibővíti a jogszabályokat, hogy összhangba hozza a törvényt a bírósági határozattal. A jogszabályt három évvel ezelőtt vezették be és Trudeau elmondása szerint, tisztában volt azzal, hogy a kanadaiak véleménye formálódni fog a témával kapcsolatban. Mint mondta, „ez egy olyan kérdés, amely sok család számára nagyon érzékeny pont, így a kormánynak gondoskodnia kell arról, hogy megfelelő egyensúlyt megteremtsük".

Az Új Demokratikus Párt vezetője, Jagmeet Sing határozottan elutasította a jelenlegi törvényt. „Az NDP (Új Demokratikus Párt) folytatja az eutanáziához nyújtott orvosi segítségnyújtásért folytatott küzdelmet, amely tiszteletben tartja a charterjogokat és biztosítja, hogy a kanadaiak méltósággal, túlzott szenvedés nélkül halhassanak meg" – mondta.

A Bloc Québécois vezetője, Yves-François Blanchet szerint a quebeci bíróság világosan járt el a határozatban, és ennek megfelelően kell lépéseket tenni.

A Zöld Párt szóvivője, John Bennett viszont úgy nyilatkozott, pártja arra törekszik, hogy módosítsa a törvényt a Quebec-ítélet fényében. „Ez magában foglalja az ajánlott irányelvek elfogadását és garanciát ad arra, hogy a későbbiekben eutanáziát alkalmazni akaróknak lehetőségük legyen a szükséges orvosi kezelés korlátozására vagy megtagadására” – írta a Global News megkeresésére.

Az állam által támogatott, eutanáziára vonatkozó jogszabályokat már a kidolgozás óta kritikával illették, különösen a „várhatóan közeljövőben elhalálozó” záradék miatt. Úgy tűnik azonban, hogy a hosszadalmas jogi vitának további folytatása várható: a törvény gyakorlati alkalmazása ugyanis Brit Kolumbia tartományban is hasonlóan problematikus.

Szemlézte: Benkő Lilla

komment
süti beállítások módosítása