2019. május 21. 12:18 - Danube Institute

May utolsó nekifutása

may1_1.jpg

Theresa May egy új tervet fog bejelenteni” – nyilatkozott a brit miniszterelnök sajtószóvivője. A Guardian szerint a miniszterelnök egy végső lökettel próbál terveinek érvényt szerezni a brit kilépés előtt.

May bejelentésében szó lesz a munkavállalók jogairól és a természetvédelem kérdéséről is. A szakértők szerint szó lesz továbbá a vámügyről is, amely a legfontosabb a kilépést érintő kérdések közül.

Theresa May szóvivője szerint a bejelentés ellenére továbbra is lehetséges, hogy megállapodás nélkül távozik az Egyesült Királyság majd az Európai Unióból.

Az új tervről, melyet a brit miniszterelnök hat hetes ellenzéki egyeztetés után terjesztett elő minden valószínűség szerint június elején fognak szavazni.

A kormány tagjai között számos kérdésben nézeteltérés van a Brexittel kapcsolatban, ezért nem csoda, ha az indulatok uralták a legutóbbi kabinet ülést” – nyilatkozott May szóvivője. A javaslat sorsát nehezíti a tény, hogy May kilépési tervezetét már három alkalommal is elutasította a brit parlament alsóháza.

A kardinális kérdés továbbra is az marad, hogy vajon mi lesz May utolsó javaslatának sorsa. Amennyiben elbukik az is, a miniszterelnök számos riválisa fog versenyezni a kormányfői pozícióért.

Artner Gábor Péter

komment
süti beállítások módosítása