2017. december 28. 12:01 - Danube Institute

Ki fogja kormányozni Észak-Írországot?

eszakir.jpg

Parázs vita alakult ki a két szemben álló északír párt – a Sinn Féin és a DUP – között Észak-Írország kormányzásával kapcsolatban – írja az Irish Independent. A Brexit-folyamat tárgyalásai a korábban is jelen levő feszültségeket csak tovább fűtötte a felek között. A hír az Irish Independent oldalán jelent meg.

Leo Varadkar ír kormányfő bejelentése szerint az ír és a brit kormány újra erőfeszítésekbe kezdenek a belfasti parlament újraindításáról, de figyelmeztetett, hogy kifutóban van az idő. Több – a brit kormány által állított – határidőn is túlhaladva itt az ideje visszaállítani a hatalom megosztását a területen, erre pedig két opciót lát az ír kormányfő.

Az egyik lehetőség egy új választás kiírása lenne, ennek a kimenetele azonban bizonytalan. Egy ismét döntésképtelen parlament a legkritikusabb időpontban sodorná politikai krízisbe Észak-Írországot. A Sinn Féin az Írországgal való szorosabb kapcsolat mellett áll ki, míg a DUP – Theresa May pártjának koalíciós partnere – a jelenlegi Nagy-Britanniával fennálló uniót támogatja.

A második lehetőség az ír-brit kormányközi konferencia összehívása lenne. Ez a megoldás lehetővé tenné a két kormánynak az 1998-as nagypénteki megállapodás érvényesítését. Komoly politikai vita támadt a közvetlen irányítás kapcsán, ezt azonban Varadkar egyértelműen elutasította.

„Nem fogjuk támogatni a közvetlen irányítást. Eddig sem támogattuk” – mondta.

A közös kormányzás lehetőségét szintén elvetette. Szerinte a kormányközi konferencia nem ennek a megtestesülése, hiszen a törvényhozói hatalom továbbra is Westminsterben marad, bevonva azonban az ír kormányt is a folyamatba.

A megvalósítás megkönnyítés érdekében Varadkar javítani szeretné a kapcsolatokat Theresa May kormányával az elkövetkező év során – mondta a kormányfő évvégi sajtótájékoztatóján.

Szemlézte: Berkes Rudolf

komment
süti beállítások módosítása