2016. április 22. 09:28 - Danube Institute

Olajvagyon adhat lökést a brit gazdaságnak

kimmeridge.jpg

A kísérleti fúrások tapasztalatai alapján jelentős gazdasági lökést adhat az Egyesült Királyságnak egy nemrégiben felfedezett hatalmas olajmező. A brit gazdaságnak az acélipar összeomlása és az építőipar lassulása közben jól jönnek az efféle hírek. Eközben a Nemzetközi Valutaalap az EU-ból való brit kilépés gazdasági kockázataira hívja fel a figyelmet, Nicolas Sarkozy pedig éppen az európai gazdaságot félti emiatt. Hírszemle Nagy-Britanniából.

Új olajlelőhelyet fedeztek fel Nagy-Britanniában, amely a UK Oil & Gas Investments nevű vállalat nemrégiben közzétett tanulmánya szerint akár 74 milliárd amerikai dollárt is adhat az ország nemzeti össztermékéhez. Az olajmező konkrét gazdasági jelentősége persze számos tényezőtől függ, de 10 milliárd dollárnyi kibocsátás még a cég által leírt legpesszimistább forgatókönyv alapján is várható. Amennyiben a 74 milliárdos előrejelzés válik valósággá, az Nagy-Britannia számára mintegy 26 milliárd dollárnyi új adóbevételt, illetve 5600 új munkahelyet is jelenthet − miközben az olajmező az ország napi keresletének akár 27 százalékát fedezheti.

Mindemellett a cég ügyvezetője, Stephen Sanderson úgy fogalmaz: „Lehetséges, hogy a Kimmeridge-i olajmező gazdasági hatása jelentősen nagyobb lesz, mint amit e kezdeti jelentés felvázol”. A lelőhely Londontól délnyugatra található. A kísérleti fúrások a havi kitermelési kapacitást meghaladó olajrétegre találtak márciusban. Egyetlen kút akár húszmilliárd hordónyi nyersolajat termelhet ki, miközben a teljes készlet a 100 milliárd hordót is meghaladja. Jó összehasonlítási alap, hogy az Egyesült Királyság a hivatalos statisztikák szerint kevesebb, mint hárommilliárd hordónyi kitermeletlen olajjal rendelkezik. Az utóbbi években a brit olajipar csökkent és az elemzők eddig azt jósolták, hogy 2020-ra a nemzet napi olajfogyasztásának felét importból kell majd fedezni.

A környezetvédők ugyanakkor számos aggályt felvetnek, amely a most talált olajmezők kitermelését illeti. Szerintük fennáll a veszélye a környezet nagymértékben károsító hidraulikus töréstechnika alkalmazásának. Az olajkutakat üzemeltető cég szerint ugyanakkor a kitermeléshez ez nem feltétlenül szükséges − ha viszont alkalmaznák azt, az a kitermelhető olaj mennyiségét jócskán megnövelné.

A brit gazdaságra mindenesetre ráférnek a jó hírek, hiszen egyre több rossz hír érkezik más iparágakból. Az acélipar politikai válsághelyzetet is előidéző összeomlásáról néhány héttel ezelőtt számoltunk be, néhány napja pedig az építőipar lassulásáról szólnak a hírek. Az iparág kibocsátása februárban 0.3 százalékkal maradt el a januárinál, miközben az új lakóházak építésén kívül valamennyi épülettípusra kevesebb megrendelést adtak le. Ennél is gyorsabban csökkent a szerelési és karbantartási munkálatok piaca. A helyzetet némiképp árnyalja, hogy az előző év azonos időszakához viszonyítva növekedést tapasztalható. Az elemzők mégis csalódottak, az építőipar bizonytalanságoktól való szenvedésére hivatkoznak. E gazdasági bizonytalanságok forrása a Vinden Partnership nevű szaktanácsadó cég vezetője, Peter Vinden szerint az Európai Uniós tagságról szóló népszavazás.

E népszavazás kapcsán egyébként − legalábbis a nyilatkozatok szintjén egyre erősödik az euróövezet tagállamai, azok politikusai által Nagy-Britanniára gyakorolt nyomás. Nicolas Sarkozy korábbi francia elnök arról beszélt, hogy a Brexit az Európai Unió gazdaságát sújtó hatalmas érvágás lenne. Szerinte a kilépés esetén az uniós vállalatok brit gazdaságban betöltött szerepének egy részét az Egyesült Királysággal jó viszonyt ápoló USA vállalatai vennék át.

Németországban a brit kilépés ellenzése a lakosságra is jellemző. Egy most közzétett felmérés szerint a német polgárok mintegy 78 százaléka ellenzi a Brexitet, miközben csak mintegy 13 százalékuk támogatja azt kifejezetten.

A Nemzetközi Valutaalap közgazdászai kedden közzétett féléves globális növekedési jelentésükben szintén kiemelt kockázatként utaltak az EU-ból való brit kilépésre. A globális kockázatok mellett ez szerintük a brit gazdaság növekedési esélyeit is rombolná. Az általuk észlelt kockázatok a most közzétett növekedési várakozásokban is látszanak. Ezek alapján Nagy-Britannia idén 1.9 százalékos gazdasági növekedésre számíthat — ez 2012 óta a legalacsonyabb előrejelzés. A három hónappal ezelőtti becslés 2.2 százalékos növekedést vizionált 2016-ra.

Zulik Ákos

komment
süti beállítások módosítása