2015. május 21. 08:01 - Danube Institute

Mire és kinek jó egyáltalán a bevándorlás?

migracio_4.jpg

A kevésbé fejlett országokból nyugatra vándorlás jót vagy rosszat jelent a vendégek illetve a befogadók számára? Tudják-e a nyugatiak, miért érkezik annyi bevándorló, vagy hogy ők maguk miért nem migrálnak délre vagy keletre? Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik Victor Davis Hanson a National Review oldalán megjelent cikkében.

Az elbukott arab tavasz, a balkáni konfliktusok és az iszlám háborúk a Közép-Keleten akkora káoszt teremtett, hogy most menekültek ezrei fizetnek csempészeknek azért, hogy eljuttassák őket a Földközi-tengeren át Európa déli kikötőibe. Ezek az utak viszont sokszor tragikusan végződnek. A hajók gyakran elsüllyednek, az utasok pedig megfulladnak. Bárkinek, aki Athénban jár, feltűnik a több tízezernyi pakisztáni, bangladesi és albán, akik illegálisan érkeztek Görögországba annak reményében, hogy elérjék a gazdagabb nyugati országokat. Majdnem az összes európai nagyváros tele van elszegényedett bevándorlókkal.

A migránsok azt gondolják, hogy jobb alantas munkából vagy állami támogatásokból élni nyugaton, mint otthon maradni és szembenézni az erőszakkal és a halállal. „A legbuzgóbb muszlimok gyakran inkább laknak keresztények, agnosztikusok és ateisták között, mint otthon az iszlám teokrácia alatt – még ha alkalmanként átkozzák is befogadóikat és dicsőítik a szülőföldjüket, ahova soha többé nem fognak visszatérni” – írja Hanson. Tíz éven belül pont ezek a közép-keleti bevándorlók fognak helyet követelni új mecseteknek, annak ellenére, hogy ők soha nem engedték volna egy keresztény templom megépítését szülőföldjükön.

Hanson szerint az európai helyzethez nagyon hasonló történik az Egyesült Államok déli határainál is. Latin-Amerikában – akárcsak az egyes afrikai és ázsiai országokban – a megbukott kormányok sorsa távozásra ösztönzik saját embereiket. Ahogy Európában, az USA-ban is csak még több bevándorlót vonzanak az országba a szegény bevándorló közösségek. Sokan közülük a befogadóikat hibáztatják helyzetükért, nem pedig a hazai kormányokat, akik távozásra kényszerítették őket. „A kimerült baloldali pártok, főleg Nagy Britanniában és az USA-ban új politikai lehetőséget látnak a hatalmas, elszegényedett külföldi tömegek legális vagy illegális beáramlásában” – írja a cikk szerzője. Ha egy mexikói az USA-ban egy év törvénytelen tartózkodás alatt képtelen egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz és jogi képviselethez jutni, megint csak a nyugatot kezdik vádolni rasszizmussal és idegengyűlölettel.

A szegény Délről és Keletről a gazdagabb Nyugatra való vándorlás jelensége már több mint egy évszázada tart – írja Hanson. Az öregedő és zsugorodó Nyugaton megjelent az igény az olcsó külföldi munkaerőre. A gazdagabb társadalmak, amik több embert tudnának ellátni, egyre kisebbek; míg azok, amelyek erre képtelenek, egyre növekednek. Minél gazdagabb egy társadalom, annál jobban elkényelmesedik. A családok mérete zsugorodik, a népesség bevándorlás nélkül fokozatosan csökken. A szegényebb társadalmakban a nők nagyobb arányban őrzik meg hagyományos szerepüket, így a népesség tovább növekszik, amellett fiatal és szegény marad.

Nincs semmi új ebben. A szabadpiaci kapitalizmus, a tulajdonjog, a konszenzuális kormány, az emberi jogok, a vallás- és szólásszabadság, az egyház és az állam különválasztása teszik ma vonzóvá a Nyugatot. Hanson szerint a bevándorlásban a nagyrészt illegális természete mellett az a legbosszantóbb, ahogy az asszimilációhoz és az integrációhoz újabban viszonyulnak. A Nyugat hagyományosan erős önreflektálása és önelemzése, átváltozott egy banális, nihilista önutálatba. A magabiztosság hiányát elsősorban az okozza, hogy sokan azt hiszik, a neoimperializmus, a gyarmatosítás, a korporativizmus – vagyis a Nyugat bűnössége – az oka, annak hogy ezrek hagyják ott a Közel-Keletet, Pakisztánt vagy Mexikót. Nem pedig az, hogy ezek az országok saját maguknak okozzák a bajt.

Minél gazdagabbak és elkényelmesedettebbek a nyugati társadalmak, annál bizonytalanabbak lesznek saját kultúrájuk történelmében és értékeiben. A liberálisok szeretik dicsőíteni az elfeledett mexikói civilizációkat, miközben rasszizmussal vádolják Amerikát. „Akkor most vonzó vagy nem vonzó az USA? Mexikó olyan csodálatos volna, hogy milliók hagyják el?” – teszi fel az ebből következő kérdéseket Hanson „A bevándorlás továbbra is morális és intellektuális zavart okoz addig, amíg a nyugatiak ragaszkodnak ahhoz, hogy az idegenek csakis legálisan a befogadók által megszabott feltételek alatt érkezhetnek, olyan számban, amit még lehet asszimilálni.” Az európaiaknak és amerikaiaknak nem kell sovinisztának lenniük, de muszáj, hogy elfogulatlanak legyenek azzal kapcsolatban, hogy miért hagyják el egyesek saját országukat.

A legjobb módja az illegális tömeges bevándorlás megszüntetésére az, hogy más társadalmak is elkezdjenek nyugati paradigmákat követni, és így ne kelljen migrálniuk – elvégre a japánok és szingapúriak nem bújnak el teherhajókon, hogy elérjenek Kaliforniába.

Thorpe Dániel

komment
süti beállítások módosítása