2024. október 14. 16:00 - Danube Institute

Távollétében ítélték hosszú börtönbüntetésre az ex-tengerészgyalogost Oroszországban

Ítéletet hozott Trevor Reed, az Amerikai Egyesült Államok volt tengerészgyalogosa ellen egy orosz bíróság. Az Ukrajnában önkéntes szolgálatot teljesítő, de az orosz álláspont szerint illegális zsoldosként tevékenykedő Reed 14 és fél év börtönbüntetést kapott, illetve az oroszok kérvényezték a nemzetközi körözés alatt állók személyes listájára való feltételére.

shutterstock_2442239789.jpg

Az 1991-es születésű Reed 2019-ben került először az orosz hatóságok listájára, amikor moszkvai látogatása során állítólag veszélybe sodorta két rendőrtiszt életét. Ezen tárgyalását és ítéletét az Egyesült Államok „abszurd komédiának” titulálta. 

Reed 2022-ben egy fogolycsere egyezmény részeként szabadult, ahol Konsztantyin Jaroshenkó, orosz vadászgéppilótára cserélték ki. Ezt követően 2023. júliusában csatlakozott az ukrán fegyveres erőkhöz.

Reed jelenleg nem elérhető, hogy személyes véleményt fűzzön az ítéletéhez. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának jelentése szerint idén júliusban megsérült és jelenleg Németországban lábadozik. 

Oroszország heves, paranoid kritikája a nyugatiak által állítólag „illegális zsoldosokként” jelen lévő önkéntesekről a való élet szimpla iróniája, kiindulva abból a tényből, hogy Oroszország maga zsoldoshadseregeket üzemeltet Afrikában.

wagnerafrika.png

Ahogyan az a táblázatban is látható, csak a Wagner-csoport Afrika számos országában jelen van, nemcsak katonai, hanem gazdasági és politikai érdekérvényesítő erőként is.

Szemlézte: Csapó Gergely

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása