2024. április 23. 16:00 - Danube Institute

Lemondott az izraeli hírszerzés főnöke az október 7-ét övező kudarcok után

Aharon Haliva, az izraeli katonai hírszerzési igazgatóság vezetője a Hamasz október 7-i támadása miatt mondott le. Ő az első magasabb rangú izraeli vezető, aki a terrorista csoport ostroma miatt dobta el a rangját. Könnyen meglehet, hogy ez a döntés elindíthat egy folyamatot, ahol egyre több magas rangú tisztviselő adja fel a pozícióját. Haliva októberben azt nyilatkozta, hogy teljes mértékben övé a felelősség, amiért nem akadályozta meg, hogy a Hamasz áttörje az izraeli védelmet.

shutterstock_2373852941.jpg

Izrael haderejének (IDF) bejelentése szerint Aharon Haliva lemond, amint megtalálják a megfelelő utódot, aki betölti a pozíciót. Ezzel a döntéssel Haliva lesz az első magas státusszal rendelkező ember, aki a terrortámadás miatt hagyja ott munkáját, ami egyébként eddig a leghalálosabb offenzíva volt Izrael történelmében. Az izraeli katonai és hírszerzési tisztviselők több figyelmeztetést figyelmen kívül hagytak vagy elhanyagoltak, mielőtt aznap több száz Hamasz fegyveres áttörte a gázai határkerítést, és megtámadta a közeli közösségeket, katonai bázisokat és egy zenei fesztivált. Így körülbelül 1200 izraelit és külföldit - főleg civileket - öltek meg, és 253 embert túszként vittek Gázába, izraeli adatok szerint. Izrael válaszul megindította eddigi legintenzívebb háborúját Gázában, amelynek célja a Hamasz megsemmisítése és a túszok kiszabadítása. Több mint 34 000 palesztin halt meg Gázában a konfliktusban, a terület - Hamasz által irányított - Egészségügyi Minisztériuma szerint.

gaza_1.jpg

Forrás: Euro-Med Human Rights Monitor

Lemondó levelében a tábornok a következőket írta:

Napról napra hurcolom magammal teherként azt a bizonyos sötét napot. A háború rettenetes fájdalmának súlyát is örökre cipelni fogom magammal. Minden, amit az IDF-ben tettem, Izrael népe és Izrael állam érdekében történt.”

A lemondott kémfőnök szorgalmazta továbbá egy állami vizsgálóbizottság felállítását, amely „alaposan, mélyrehatóan, átfogóan és pontosan kivizsgálhatja és feltárhatja mindazokat a tényezőket és körülményeket, amelyek a tragikus eseményekhez vezettek”. Távozását azonban várhatóan további lemondások követik Izrael magas rangú katonai és hírszerzési parancsnokai körében, mivel más tisztviselők is elismerték saját hibáikat és tévedéseiket az október 7-ét megelőző időszakban.

Haliva lemondása tovább növelheti az Izrael veterán miniszterelnökére, Benjamin Netanjahurara nehezedő nyomást.

Netanjahu eddig csak annyit mondott, hogy válaszolni fog a saját szerepével kapcsolatos kemény kérdésekre, azonban ezt anélkül tette, hogy elismerte volna saját felelősségét, és megpróbálta a biztonsági főnökeire hárítani azt. Állítása szerint meg kell várni, amíg a gázai háború véget ér, mielőtt végrehajthatnak egy teljeskörű átvizsgálást.

A Gáza-övezetben jelenleg még mindig több, mint 130 izraeli túszt tartanak fogva - nyilatkozta nemrég a miniszterelnök. „A szenvedésük és családjaik szenvedése megrendíti a szívünket, és csak megerősíti elhatározottságunkat, hogy visszahozzuk őket.” Azt állította, hogy a Hamasz „keményített e a feltételein” a túszok szabadon bocsátásával kapcsolatban, és azzal fenyegetőzött, hogy válaszul „további fájdalmas csapásokkal sújt le.”

„Az elkövetkező napokban növelni fogjuk a katonai és diplomáciai nyomást a Hamaszra, mert ez az egyetlen módja annak, hogy kiszabadítsuk a túszainkat és győzedelmeskedjünk.” – tette hozzá. Netanjahu nem részletezte a következő lépéseket, de többször is elmondta, hogy az izraeli erők hadműveletet szándékoznak indítani a déli Rafah városában.

Szemlézte: Molnár Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása