2023. szeptember 16. 16:00 - Danube Institute

A perbefogások kora – vádemelési vizsgálat indul Joe Biden elnökkel szemben

Az amerikai képviselőház hivatalos vádemelési vizsgálatot indít Joe Biden elnök ellen – közölte a Képviselőház elnöke. Kevin McCarthy elmondta, hogy a vizsgálat "a hatalommal való visszaélés, akadályoztatás és korrupció" vádjaira fog összpontosítani Bidennel szemben. A republikánusok azóta vizsgálódnak az elnök ellen, hogy januárban átvették az irányítást a képviselőházban.

shutterstock_1962496801.jpg

McCarthy közölte, hogy a képviselőház igazságügyi, felügyeleti és eljárási bizottságának elnökét fogja megbízni a vádemelési vizsgálat vezetésével. Ezek a testületek már hónapok óta együtt dolgoznak a Biden-családdal kapcsolatos különböző ügyeken, és eddig még nem sikerült közvetlenül kapcsolatba hozniuk az elnököt egyik esettel sem.

Összefoglalva: a vádemelési vizsgálat egy szövetségi tisztviselő, például az Egyesült Államok elnöke, a kabinet tisztségviselői vagy a bírák által elkövetett esetleges szabálysértések kivizsgálása. Az eljárás az Alkotmányban szerepel, és a Kongresszus leghatásosabb ellenőrző eszköze a végrehajtó hatalom felett. Míg a képviselőház rendelkezik azzal a hatalommal, hogy vádat emeljen egy szövetségi tisztviselő ellen, csak a szenátusnak van lehetősége arra, hogy elítéljen és eltávolítson egy személyt a hivatalából. Eddig még egyetlen elnököt sem kényszerítettek ki a Fehér Házból vádemeléssel. Richard Nixon korábbi republikánus elnök azonban 1974-ben lemondott, amikor a képviselőház éppen szavazásra készült az ellene szóló vádiratokról.

De hogyan jutottunk idáig? A republikánusok nagy hangsúlyt fektettek egy, az FBI-nak adott, nem megerősített tippre, amely szerint Biden alelnöki időszakában vesztegetési ügyletet folytathatott.

A megvesztegetési vád, amely 2019-ben került elő, arra az állításra vonatkozik, hogy Biden nyomást gyakorolt Ukrajnára, hogy rúgja ki legfőbb ügyészét, hogy leállítsa a Burisma olaj- és gázipari vállalat elleni vizsgálatot, amelynek Hunter Biden, a jelenlegi elnök fia, az igazgatótanácsában volt.

Hunter Biden ellen jelenleg szövetségi vizsgálat folyik külföldi üzleti érdekeltségeivel kapcsolatos lehetséges adóügyi bűncselekmények miatt. McCarthy azt is állította, hogy az elnök családja különleges bánásmódban részesült a Biden-kormányzat tisztviselőitől, akik vizsgálják a visszaélések vádját. A Fehér Ház tagadta, hogy bármi köze lenne a Hunter Biden-ügyhöz, és azt állította, hogy Biden elnöknek nincs köze fia üzleti tevékenységeihez.

A képviselőház republikánus képviselői - James Comer, a képviselőház felügyeleti bizottságának elnöke vezetésével - a Pénzügyminisztériumhoz és különböző pénzintézetekhez benyújtott idézések révén több ezer oldalnyi pénzügyi nyilvántartást szereztek meg a Biden család különböző tagjaitól és üzlettársaiktól.

Comer többször is azt állította - érdemi bizonyítékok nélkül -, hogy ezek a dokumentumok elegendőek ahhoz, hogy egyértelmű határvonalat húzzanak az apja nevével kereskedő Hunter Biden és az alelnökként hozott politikai döntések között. Bármi ilyen összefüggés egyelőre nem bizonyított.

Ha a republikánusok úgy döntenek, hogy elegendő bizonyíték van a Biden által elkövetett vétségekre és a hatalommal való visszaélésre ahhoz, hogy továbblépjenek, akkor az Igazságügyi Bizottság valószínűleg meg fogja határozni a vádemelési cikkelyeket. Ha ezeket a cikkelyeket a bizottság egyszerű többséggel megszavazza, akkor az ügy a képviselőház elé kerülne, ahol többségi szavazásra lenne szükség Biden felelősségre vonásához. Eddig csak három elnököt sikerült vád alá helyezni: Andrew Johnson, Bill Clinton és Trump, akit kétszer vádoltak meg. A vádemelés tárgya ezután a szenátusba kerülne, ahol a demokrata vezetőknek valószínűleg nem lenne más választásuk, mint a bírósági eljárás megtartása. A tárgyalás hasonló a jogrendszerben látottakhoz, a szenátorok esküdtként, a képviselőház kiválasztott tagjai pedig ügyészként, vagyis az eljárás vezetőiként járnak el. A Legfelsőbb Bíróság főbírája elnököl ebben az eljárásban. Ha a szenátus kétharmados "bűnös" szavazattal elfogadja a vádiratot, az elnököt elítélik és eltávolítják hivatalából. Ha az összes cikkelyt elutasítják, az elnököt felmentik. Ha Bident a szenátus elítéli, ő lenne az első elnök, akit valaha is eltávolítanak hivatalából. Egy ilyen kimenetel ugyanakkor valószínűtlennek tűnik, tekintve, hogy a demokraták 52-48-as többséggel rendelkeznek.

Szemlézte: Chirico Valentin

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása