2023. december 21. 16:00 - Danube Institute

A Vörös-tenger, vörösre festve

Az amerikai USS Carney hadihajó hétfőn egy kereskedelmi hajó segélyhívására reagált, miután "több lövedékkel" támadták meg a Vörös-tenger déli részén - közölte a CNN egy amerikai katonai tisztviselőre hivatkozva

sea-205717_1280.jpg

A Swan Atlantic kereskedelmi hajót nagyjából reggel 9 órakor támadták meg. Az amerikai központi parancsnokság hétfő este közölte, hogy a hajót egy " egyirányúsított támadó drón és egy hajó ellen fejlesztett kisebb ballisztikus rakéta vette célba, amelyet egy jemeni, húszik által ellenőrzött területről indítottak". A támadás az elmúlt napokban az Irán által finanszírozott és kiképzett húszi erők által a Vörös-tengeren kereskedelmi hajók ellen elkövetett akciók sorát követi.

A húszik vállalták is a felelősséget a támadásokért és is közölték, hogy a világ kikötői felé tartó hajóknak "nem esik bántódásuk", "kivéve az izraelieket.

A hajó tulajdonosa, az Inventor Chemical Tankers közleményben tudatta, hogy "nincs izraeli kapcsolat sem a hajó tulajdonosi, sem a műszaki irányítás, sem a szállított rakomány logisztikai láncának egyetlen részében sem".

A támadásra akkor került sor, amikor Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter éppen a térségben tartózkodott, hogy Tel-Avivban magas rangú izraeli tisztviselőkkel tárgyaljon az Izrael és a Hamász között a Gázai övezetben zajló erőszakos cselekmények közepette. Austin közölte, hogy összehív egy találkozót más közel-keleti védelmi miniszterekkel, hogy megvitassák a támadásokat. "Emlékeztetném Önöket, hogy ez nem csak egy amerikai kérdés, ez egy nemzetközi probléma, és nemzetközi választ érdemel" - mondta.

Később az amerikai védelmi miniszter bejelentette, hogy multinacionális biztonsági kezdeményezést indít, amelynek középpontjában "a Vörös-tenger déli részén és az Ádeni-öbölben jelentkező biztonsági kihívások" állnak. Az Egyesült Államok által vezetett multinacionális kezdeményezésben részt vesz az Egyesült Királyság, Bahrein, Kanada, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Norvégia, Kanada, Norvégia, a Seychelle-szigetek és Spanyolország.

A jemeni húszi erők kereskedelmi hajókat vesznek célba a Vörös-tengeren, azt állítva, hogy a támadásokat Izrael elleni bosszúként hajtják végre.

A BP olajvállalat a fenyegetésekre reagálva be is jelentette, hogy a "romló biztonsági helyzet" miatt nem kockáztatnak több szállítmányt a helyzet rendeződéséig, vagyis elkerülik hajóikkal a térséget.

 szuezikep.png

Az amerikaiak által vezetett munkacsoport megerősítéséről szóló megbeszélések tükrözik a régióban növekvő aggodalmat az Irán által támogatott húszik vörös-tengeri beavatkozásai miatt, amelyen naponta több millió hordó olaj halad át. Az amerikai központi parancsnokság szerint volt olyan nap, amikor csak a USS Carney 14, a jemeni "húszik által ellenőrzött területekről" indított drónt lőtt le.

Továbbra is égető kérdés, hogy milyen más típusú nemzetközi viták kerülnek reflektorfénybe, ha a gázai övezetben kialakult szörnyű helyzetnek nem sikerül véget vetni? Persze ezúttal ez csak egy ürügy volt a húszik számára, hogy emlékeztessék az Egyesült Államokat arra, hogy számolni kell velük is, de a helyzet eszkalálódhat, ha más szereplők, mint például Irán, közvetlenül is belekeverednének a konfliktusba. Addig is a világ figyelmesen várja az Egyesült Államok diplomáciai törekvéseit, hogy egy kis nyugalmat teremtsen a térségben.

Kíváncsi vagy az Izrael és a Hamász közötti konfliktus többi részletére is? A témában született írásainkat itt találod!

Szemlézte: Chirico Valentin

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása