2023. augusztus 23. 16:00 - Danube Institute

Biden elnök némasága – avagy az elnöki „No comment” Maui katasztrófája nyomán

Maui szigetén az elmúlt száz év legpusztítóbb erdőtüze söpört végig augusztus 8-án, jelenleg 114 halálos áldozatot követelve. Az elnök sokak szerint nem megfelelő reakciója komoly kritikával, valamint belpolitikai- és médiavisszhanggal járt.

shutterstock_1810018291.jpg

1959. augusztus 21-én Hawaii hivatalosan az Amerikai Egyesült Államok ötvenedik tagállamává vált. A több, mint 60 éves múlttal rendelkező államiságot ünneplő nap azonban idén nem éljenző, hanem gyászoló tömegeket látott. 

A sokszor „Aloha állam” néven is emlegetett közigazgatási egység nagy figyelmet kapott az elmúlt napokban a szörnyű természeti katasztrófa nyomán, amely százak életére és hosszú évek hagyatékára volt komoly hatással.
Az Egyesült Államok elnöke, Joe Biden feleségével, Jill-lel egy hetes vakációjukat szakították meg, hogy meglátogassák a katasztrófa-sújtotta területeket.

Utazásuk előtt számos kritika érte azonban az elnököt a pusztításra adott – illetve nem adott – kezdeti megszólalásai nyomán. A Maui-ban kitört és rohamosan terjedő erdőtüzek ezrek megélhetését, otthonát és borzasztóbb esetekben szeretteit perzselték fel.

Az elmúlt hét rémálomszerű képet festett az amerikai közéletről:

amíg maui hatóságok a pusztítás mértékét és az áldozatok számát igyekeztek összesíteni, addig az ország első embere Delaware-ben strandolt és kerékpározott.

„No comment.” és „Még utánanézük!” – nyilatkozta a sajtónak, amikor az elmúlt egy évszázad legsúlyosabb erdőtűzéről kérdezték, amely az országban tombolt.

A tűz augusztus 8-án tört ki, vasárnapi adatok szerint közel 2200 épület semmisült meg, 114 ember tragikusan életét vesztette, további 1000 főről pedig jelenleg a hatóságoknak nincs információjuk. A jórészt turizmusra építkező maui gazdaság porig égett, a károk mértéke egyelőre meghatározhatatlan.

Biden elnök többnyire közömbös reakciója azonban egyhangú nemtetszést váltott ki; többen kritizálták mind a republikánusok, mind a demokraták soraiból. A katasztrófa utáni csütörtök volt az első alkalom, hogy hivatalosan is reagált a történtekre, azt követően azonban ismét hallgatott az incidensről.

Némasága nem maradt észrevétlen – a sajtó hétfőn a Fehér Ház szóvivőjén, Karine Jean-Pierre-en kérte számon Biden hallgatását, a republikánusok pedig erősen becsmérelték a Biden-adminisztráció látszólagos nemtörődömségét. A konzervatív média sem hagyta figyelmen kívül a helyzetet, amely a pusztítás komolyságát helyszíni felvételekkel érzékeltette, kontrasztot alkotva a nyaraló elnök bicikliző és tengerparti képeivel.
Donald Trump is közzétett egy kétperces videót, amelyben Biden reakciójának hiányát és attitűdjének nem helyénvaló mivoltát firtatja.

Joe Bident "mindig úgy ábrázolták, mint aki nagyszerű fővigasztaló lenne" – mondta Doug Heye, a Republikánus Nemzeti Bizottság (Republican National Committee) egy korábbi tisztviselője. "És tudja, itt van nemzetünk történelmének leghalálosabb futótüze, és ő hallgatott."

Az elnök magánéletében nem idegen a gyász és a veszteség; saját tapasztalataira támaszkodva felvállalta a szenvedők megnyugtatójának szerepét – azét, aki képes a gyászolók vigasztalására. Ezért is volt már-már elkeserítő a helyzetre késve érkező válasz.

A Fehér Ház hivatalos közlései szerint a csaknem 500 szövetségi kihelyezett, akik a károk helyszíni elhárításán dolgoznak bizonyíték, hogy a Biden-adminisztráció komolyan veszi a katasztrófát. A Szövetségi Vészhelyzetkezelő Ügynökség (Federal Emergency Management Agency) 50 000 adag ételt, 75 000 liter vizet, 5 000 kiságyat és 10 000 takarót tett elérhetővé. A parti őrség és a haditengerészet 3. Flottája közös erővel támogatták az azonnali reakciós egységeket, míg a tengerészgyalogság Black Hawk helikoptereket biztosított a tűzoltási tevékenységek segítésére. A The New York Times értesülései alapján

a lakosság azonban többnyire azt nyilatkozta, hogy az önkéntesektől több segítséget kaptak, mint a kormánytól.

A Lahaina városából induló erdőtűz és az arra adott reakció, illetve elnöki válaszintézkedések az Egyesült Államok belpolitikai helyzetére is hatással vannak. A Biden-adminisztrációt érő többirányú kritikák, a demokraták párton belüli elégedetlensége, valamint a Hawaii támogatására szánt erőforrások elrendezése és eljuttatása az elkövetkezendő hónapokban gyorsan partizánharccá válhat a kongresszusban.

"Szükségünk lesz egy kétpárti sürgősségi kiegészítő előirányzati törvényjavaslatra, amely jelentős finanszírozást tartalmaz Hawaii számára" – nyilatkozta Brian Schatz szenátor. Hozzátette: "Együttműködöm az állami és helyi tisztviselőkkel, a Biden-adminisztrációval és kollégáimmal a szenátus költségvetési bizottságában annak biztosítása érdekében, hogy Hawaii megkapja az összes szükséges szövetségi erőforrást."

A maui katasztrófa pedig továbbra is számlálja áldozatait, súlyos kérdéseket feltéve az amerikai kormányzati és tisztségviselői szférában. A felelősségvállalás, a katasztrófa-elhárítás és az ezeket követő újjáépítés újabb kihívások elé állítják majd az Egyesült Államokat. Ki tehet a katasztrófa kitöréséről? Van egyáltalán értelme bűnbakot keresni? A jövőre nézve milyen biztosítékok kellenek egy újabb incidens megelőzéséhez?

A Biden-adminisztráció egyelőre azt ígérte, hogy minden szükséges intézkedést megtesz, amely a károk elhárítására irányul – beleértve egy tulajdonképpen limitmentes segélycsomagot. A talpra állás azonban egy hosszú és fájdalmas folyamat lesz, ami kétségkívül mind a kormány, mind a lakosság aktív közbenjárását igényelni fogja.

Szemlézte: Pálházi-Nagy Fanni

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása