2021. január 30. 16:00 - Danube Institute

Így köszöntötték a közel-keleti vezetők Joe Bident

Sokat várnak Joe Bidentől az iráni és a palesztin vezetők - derül ki eddigi nyilatkozataikból.

01_30_kozel-kelet.jpg

"A zsarnok korszaka véget ért. Négy éves uralkodásával csak igazságtalanságot, korrupciót és problémákat okozott népének és a világnak” – nyilatkozta Hasszán Rohani, Irán elnöke egy kormányülésen, Donald Trump távozásának napján.

Előző hónapban Rohani az egykori iráni diktátorhoz, Szaddám Husszeinhez hasonlította Trumpot. „Míg az egyik háborúba sodorta Iránt, a másik is, csak ő gazdasági háborúba. Trump végzete nem lesz sokkal jobb, mint Szaddámé.” – jelentette ki az iráni elnök.

Az iráni elnök azonban nem biztos, hogy a legmegfelelőbb személy arra, hogy megítéljen egy demokratikusan megválasztott elnököt, hiszen elemzők nap, mint nap rámutatnak arra, hogy uralmát számos súlyos probléma, igazságtalanság és korrupció övezi.

A teheráni kormány igazságtalan működésére több esetet is lehetne említeni. Tavaly decemberben az iráni legfelsőbb bíróság rendkívül igazságtalan és diktatórikus lépést tett, amikor halálra ítélte Ruhollah Zam ellenzéki újságírót, akit hivatalosan a 2017-es gazdasági helyzet romlása elleni tiltakozások szításának vádjával ítéltek el. Zam internetes posztjaiban - külföldről - a tüntetések után is rendszeresen beszámolt a nyilvánosságnak az iráni kormányzat problémáiról és hangoztatta annak igazságtalan és kegyetlen működését. Miután visszacsalták Iránba, letartóztatták. Annak érdekében, hogy végleg elhallgattassák, az ellenzéki újságírót elítélték és tavaly decemberben felakasztották

Az iráni elnök korábban egyébként azt is kijelentette, hogy nem várják különösebben Biden elnökségét, és csak akkor hajlandók – a számukra egyébként kedvező – 2015-ban aláírt Nukleáris Paktumot ismét elfogadni, ha előbb Washington feltétel nélkül feloldja Trump Irán elleni szankcióit. Anthony Blinken új külügyminiszter megerősítette, hogy Biden valóban azt tervezi, hogy újra csatlakozik az iráni megállapodáshoz.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszerelnök azonban többször is figyelmeztette Bident, hogy ez komoly veszélyekkel járna és arra biztatta, hogy folytassa Trump Irán elleni nyomásgyakorlását és szankcióit. Az elkövetkezendő időszakban meglátjuk, vajon Biden egy autokratikus vezetőre, vagy a Közel-Kelet legdemokratikusabb államának kormányfőjére fog-e hallgatni.

A napokban volt még egy, az USA-t érintő iráni megnyilatkozás. Ali Hámenei, az ország legfelsőbb vezetője megfenyegette Donald Trumpot a Twitteren. A nagyajatollah azóta már letiltott posztjában egy kép volt látható, melyen egy Trumphoz hasonló golfozó alak szerepelt, miközben egy drón árnyéka vetült rá. A képet ide kattintva tekintheti meg. A képaláírás pedig a következő volt: „A bosszú elkerülhetetlen.” Trumpot azonban nem valószínű, hogy megijesztették: miután a Twitter véglegesen letiltotta, aligha figyelhetett fel a bejegyzésre. Az ajatollah fenyegető posztját Kászim Szulejmáni iráni vezető tábornok likvidálása elleni bosszúból tette közzé.

A Palesztin Hatóság az iráni vezetőkhöz hasonlóan megkönnyebbült Donald Trump távozásának napján. A The Times of Israel izraeli hírportál beszámolt arról, hogyan búcsúztatta el a Palesztin Hatóság Donald Trumpot. Riyad al-Maliki, a Palesztin Hatóság külügyminisztere így nyilatkozott a helyi médiának Biden beiktatásának napján:

„Szerencsére Trump cionista tanácsadói is távoznak vele, akik pozíciójukat kihasználva kizárólag Izrael javát keresték. Legalább ezután nem kell mindennap arra ébredni, hogy a legrosszabbra számíthatunk.”

Mahmud Abbasz, a Hatóság elnöke pedig szűkszavúan üdvözölte az Egyesült Államok új elnökét. „Várakozással tekintünk a közös munkára, mely során együtt dolgozhatunk a béke és stabilitás érdekében a régióban és a világon. Készen állunk egy átfogó és igazságos békefolyamatra, amely biztosítja a szabadságot és függetlenséget a palesztin nép számára.” – jelentette ki a palesztin vezető.

A Hatóság tagjai egységesen elutasították Trump korábbi, Izraelt előtérbe helyező intézkedéseit, mely során például 2017-ben átköltöztették az amerikai nagykövetséget Jeruzsálembe. A volt elnök közel-keleti béketervét sem fogadták el, mivel szerintük az csak Izraelnek kedvezett és nem ígért számukra állami státust. A Trump-adminisztráció azonban úgy látta, hogy éppen a Palesztin Hatóság az, amely nem hajlandó kompromisszumokat kötni a béke érdekében.

A Palesztin Hatóság a 2017-es események után megszakította a kapcsolatát Washingtonnal, most azonban azt reméli, hogy a Biden-adminisztráció a volt elnök valamennyi intézkedését felülírja és helyreállítja a két fél közötti kapcsolatot. Arra biztatják az elnököt, hogy állítsa vissza a palesztin menekültek támogatását, és ismét nyissa meg a Palesztin Felszabadítási Szervezet washingtoni irodáját, miután Trump 2018-as elnöki rendelettel bezáratta azt.

Ezzel összefüggésben mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy idén - 15 év diktatórikus uralkodás után - először szavazhatnak ismét palesztin területeken élő emberek parlamenti választásokon, mely során kifejezhetik elégedetlenségüket Mahmúd Abbász és sokak szerint korrupt kormánya ellen. 

A Gázai-övezetet uraló Hamász terrorcsoport szintén azt követeli, hogy az új elnök „számolja fel az eddigi - szerintük - igazságtalan és helytelen amerikai intézkedéseket.” A Hamász szóvivője, Fawzi Barhum Trump távozásáról a következőket nyilatkozta: „Nem igazán sajnálom, hogy Trump távozik, miután ő az igazságtalanság, erőszak és szélsőségesség legnagyobb támogatója, valamint az izraeli megszállás közvetlen partnere.” Továbbá felhívta Biden figyelmét arra, hogy tartsa tiszteletben a „palesztin emberek demokratikus választását”. Ezzel a Hamász 2006-os parlamenti választásokon aratott győzelmére utalt.

Ne felejtsük el: ahogyan a Hamász ítélkezik a volt amerikai elnök felett különösen annak fényében tűnik ironikusnak, hogy a szélsőséges terroristacsoport rendszeresen igazságtalanul használ ki vétlen palesztin gyerekeket és felnőtteket – gyakran emberi pajzsként, amely egyébként háborús bűncselekménynek számít - izraeli civilek és katonák elleni erőszakos tettei véghezviteléhez.

Szemlézte: Morvay Sáron

komment
süti beállítások módosítása