2020. november 04. 17:46 - Danube Institute

Akár erőszakba is torkollhat az amerikai eredményvárás

elnokvalasztas.jpg

Írta: Nagy Dávid

Az amerikai választási eredmény legjobban esetben is még órákat, de a levélszavazatok miatt akár napokat is várat magára, ezzel is növelve a feszültségeket, az eredménytől függően pedig korántsem zárható ki a vesztes szavazótábor erőszakos megnyilvánulása.

A fegyvereladások kiugróan megnövekedtek, nagyobb városokban – mint például Washington vagy Atlanta – az üzletek kirakatait elbarikádozták, a rendőrség minden államban készültségben van. Efféle hírek előzték meg az amerikai választásokat, amely talán egy soha nem láttot mértékben megosztott és önmagával is meghasonlott amerikai társadalmat vitt a szavazófülkékbe és postákra.

A USA Today előzetes felmérése szerint ötből négy szavazó tartott az erőszakos megmozdulásoktól a választás napján. Tömeges megmozdulásokra, erőszakossá váló tüntetésekre már hónapokkal a választások előtt is figyelmeztettek, főleg nagyon szoros eredmény esetén.

És éppen ez történik jelenleg. Az ún. csatatér államokban még mindig zajlik a szavazatszámlálás, amely a választás végkimenetelét is befolyásolja, Wisconsinban, Michiganben is tizedszázalékos eltéréseknek lehetünk szemtanúi, de más államokban sem zárult még le a verseny Joe Biden elnök aspiráns és Donald Trump elnök között. Főként a vírushelyzet miatt pedig rekordszámú a levélben szavazatot leadók száma, ami akár még napokig bizonytalanná teheti az eredményt. Donald Trump mai választásértékelőjében már kijelentette győzelmét, a meccs azonban koránt sem tűnik lefutottnak. Ugyanekkor Trump a korábbiakhoz hasonlóan is a levélszavazatok és szavazatszámlálások manipulálására és választási csalásra figyelmeztető megjegyzéseket tett.

Bármilyen eredmény is születik, az mindenképp szoros lesz és arra fogja késztetni a másik oldalt, hogy megkérdőjelezze az eredmény hitelességét és delegitimizálja azt. A demokraták választási stratégiája és az eredményeket követő lehetséges magatartása miatt már többször a „győzelem ügyvédek által” címmel illették őket republikánus oldalról arra utalva, hogy mindenképp bíróságon fogják megtámadni a választási eredményt vereségük esetén. Mindez pedig méginkább kiélezheti a két tábor, a Demokraták és Republikánusok szavazói közti ellentéteket.

Ha talán polgárháború nem is, de erőszakos cselekményekbe forduló zavargások több városban is kialakulhatnak, főként Trump győzelme esetén. Washingtonban és Portlandben is szélsőbaloldali tömegek vonultak fel, amelyekben mind az „antifa”, mind a „Black Lives Matter” mozgalom követői képviseltetik magukat. Mindkét mozgalomnak van tapasztalata a rendbontásban, erőszakos megmozdulásokban, üzletek megrongálásában, boltok kifosztásában, amelyet a május vége óta tartó „megmozdulásaikban” egyre hevesebben be is mutattak. Andy Ngo amerikai újságíró és ismert utcai tudósító felvételei alapján a fővárosban és Portlandben is több, főként szélsőbaloldali demokrata szavazó vonult utcára és ott várja a pontos választási eredményeket, így korábbiakhoz hasonló jelenetekre jelenleg is számítani lehet.

Ezt igazolja például a fővárosban, Washington DC-ben lévő George Washington University kérése diákjai felé, miszerint tartalékoljanak élelmiszert és úgy készüljenek, mint egy hurrikán vagy hóvihar előtt, mert előfordulhat, hogy a zavargások miatt napokig otthon kell majd maradniuk. Texasban a Nemzeti Gárda bevetése is valós szcenárióként merülhet fel, a rendőrség pedig valamennyi államban készültségben van az esetleges erőszakba forduló tömeges megmozdulások miatt.

De több más ország is figyelmeztette USA-ban tartózkodó állampolgárait. Az új-zélandi külügyminisztérium például azt javasolja minden Amerikában tartózkodó állampolgárának, hogy kerülje a nagyobb politikai megmozdulásokat és összegyülekezéseket. Az ausztrál külügy még a terrortámadás esélyét sem zárja ki, ami miatt fokozott óvatosságra intette az USA-ban tartózkodó állampolgárait.

komment
süti beállítások módosítása