2016. március 10. 14:01 - Danube Institute

Előtörnek a liberális politikák Kanadában

trudeau.jpg

Liberális politikai idők járnak Kanadára. Rekordszámú bevándorlót fogad be az észak-amerikai ország és Trudeau-ék építik a kapcsolatokat az amerikai demokrata kormányzattal is.

Megindult a kanadai hadsereg közel-keleti missziójának átalakítása és az ország rekordszámú bevándorlót fogad be az idén. Erősödni látszik eközben az USA és Kanada liberális kormányainak együttműködése – még egy közös nyilatkozatot is kiadhatnak a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről – hírszemle a kanadai politika legfrissebb történéseiről.

Kanada több rekordszámú bevándorlót fogadna be idén

Az észak-amerikai ország idén 300 ezer ember bevándorlását teszi lehetővé – jelentette be a liberális kormányzat. Ez a szám 7.5 százalékkal magasabb a tavaly, még az előző konzervatív kormány által benyújtott előzetes terveknél. A tervszámokhoz képest az összetétel is változik, ugyanis azokhoz képest Kanada idén mintegy húszezerrel kevesebb gazdasági bevándorlót, munkakeresőt és mintegy harmincezerrel több menekültet készül befogadni.

Indulhat a közel-keleti misszió átalakítása

A törvényhozás alsóháza elfogadta Kanada iraki és szíriai katonai szerepvállalásának átalakítását. Ennek keretében az eddigi, légitámadásokra és bombázásra épülő stratégiát földfelszíni tevékenységek váltanák fel: legfőképp katonai gyakorlatozásról és hírszerzési feladatokról van szó. Az új misszió megnöveli a Közel-Keleten állomásozó kanadai fegyveresek számát és a misszió költségvetését is. A büdzsé nagy része ugyanakkor nem katonai célokra, hanem humanitárius célokra és a helyi ellenállás felszerelésére-kiképzésére lett elkülönítve. Az átalakításokra a konzervatív ellenzék, köztük Stephen Harper, az előző miniszterelnök is nemmel szavazott.

Javuló diplomáciai kapcsolatok Amerikával és az Obama-adminisztrációval?

A kanadai CBCnews szerint számos apró jel utal arra, hogy a Justin Trudeau által vezetett liberális kormánynak igen jó kapcsolatokat sikerül kialakítania az Egyesült Államok jelenlegi kormányával. A portál szerint ilyennek számít többek között a kanadai miniszterelnök távolságtartó megnyilvánulása a republikánus elnökjelölt és milliárdos üzletember Donald Trumppal szemben, illetve a két ország hivatalos diplomáciai közleményeinek hangnemváltozása is. A cikk beszél arról is, hogy az előző konzervatív kormányzat is jó viszonyt ápolt a stratégiai partnernek számító Obama-adminisztrációval, ugyanakkor velük az együttműködést olyan tényezők akadályozták, mint például a Keystone XL gázvezeték megépítése körüli nézeteltérések.

A hírek szerint az USA-Kanada együttműködés következő lépése egy, a két ország vezetői (tehát Barack Obama és Justin Trudeau) által közösen kiadott nyilatkozat lehet, amely mindkét országban a metánkibocsátás 40 százalékos csökkentése mellett köteleződik el. Ennek lehetőségét Todd Stern, az Egyesült Államok klímanagykövete is megerősítette. A metánkibocsátás a földgázalapú energiatermelés egyik legkárosabb velejárója, amelynek csökkentésének célja koordinált állami lépések és szabályozás kialakítását vetheti fel az észak-amerikai energiaszektorban.

Zulik Ákos

komment
süti beállítások módosítása