2023. június 19. 16:00 - Danube Institute

A természet számára az országhatárok mit sem érnek – A kanadai erdőtüzek már a New York-iak egészségét fenyegetik

Lassan a social media oldalakat is elárasztják azok a hírek, amelyek a New York egét beborító narancssárga ködről számolnak be. A posztok és az elmondások szerint a leereszkedő szmog olyan sűrű, hogy nemhogy a Brooklin híd túloldalát nem lehet tisztán látni, de a Szabadság-szobor tetejét sem.

shutterstock_2314342707.jpg

  

A füst Kanadából érkezett az Egyesült Államokba, ahol megzavarta az életet, és apokaliptikus narancssárga színűvé változtatta New York város látképét. A tüzek azt is bebizonyították, hogy a környezeti katasztrófák nem tisztelik az országhatárokat – írja a The New York Times.

Annak ellenére, hogy Kanada nagy részén tavasszal és nyáron gyakori, hogy kigyulladnak az erdők, az idén a szokásosnál korábban kezdődtek az erdőtüzek és az eddigiektől eltérő mennyiségűek és méretűek voltak. Egyes források szerint

már most akkora terület égett le, amely 12-szerese az év ezen időszakára jellemző 10 éves átlagnak.

A rendkívüli körülmények hátterében több ok is húzódhat. Egyes szakértők szerint a szokásosnál melegebb és szárazabb tavasz lehet az ok. Hiszen a közelmúltban az ország számos részén szárazság és nagy hőség uralkodott, ami hozzájárul ahhoz, hogy a Kanada területén lévő hatalmas erdők könnyebben kigyulladjanak. A csapadékmentes meleg ugyanis kiszáríthatja az elhalt füvet, a fenyőtűket és minden más anyagot az erdő alján, amely gyújtóanyagként szolgálhat, amikor a tűz végigsöpör az erdőn.

Mások szerint az egyre súlyosbodó klímaváltozás tehető felelőssé a katasztrófáért, mivel az éghajlatváltozás növeli a forró, száraz időjárás kockázatát, amely gyakoribbá teszi az erdőtüzeket.

A gondokat tovább súlyosbítja, hogy az idei tüzek eloszlása is eltérő a korábbiaktól, ami megnehezíti a tűzoltók munkáját is. Kanada ugyanis nem rendelkezik nemzeti erdőtűzoltó erőkkel, hanem normál körülmények között egy koordinációs központ felelős a tűzoltók és felszerelések elosztásáért és vízibombázókat vagy helikoptereket küld a kevésbé terhelt tartományokból a tűzvészek által sújtott válságövezetekbe. Az idei tüzek kiterjedése és nagyságrendje azonban megnehezíti a tartományok számára a tűzoltók és a felszerelés megosztását és hatalmas terheket rótt az országra. A nehézségek enyhítésére több mint 1100 tűzoltó utazott Kanadába külföldről, a többi között Franciaországból, Chiléből, Costa Ricából, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Új-Zélandról és Dél-Afrikából, hogy segítséget nyújthasson a bajban.

Amíg Kanadában most már nemzetközi erőkkel is zajlik a tűzoltás, a széljárások következtében a probléma az Egyesült Államokra is átterjedt. Az északi szomszédtól érkező vörös füst nemcsak világvégi hangulatot hozott az amerikai városokba, hanem jelentős kihatással volt/ van az ott élők mindennapjaira is. Számos eseményt el kellett törölni, köztük iskolai kirándulásokat és a Fehér Házban tartandó ünnepségeket, valamint a hatalmas szmog a közlekedést is akadályozta, mivel számos járatot le kellett állítani a korlátozott látási viszonyok következtében.

A legsúlyosabb következménye azonban, az egészségre van a légszennyezésnek.

A szakértők szerint az erdőtüzek füstjének való kitettség egészségügyi problémák egész sorát okozhatja, például emelkedett pulzust, mellkasi fájdalmat, valamint szem-, orr- és torokgyulladást. Ahogyan az Environment Canada közleménye is említi, a tüzek okozta finom részecskéket még a légzőkészülékek sem képesek csökkenteni és így hatalmas veszélyt jelentenek. Éppen ezért a közegészségügyi tisztviselők figyelmeztették az embereket, hogy ne mozogjanak a szabadban és amennyire csak lehet, minimalizálják a füstnek való kitettséget. A Kanadai környezetvédelmi ügynökség pedig azt ajánlotta, hogy ha valakinek mégis ki kell mozdulnia otthonról, viseljen maszkot, hogy csökkentse a füst okozta káros hatást.

tablazat.png

Az amerikai környezetvédelmi ügynökség levegőminőségi indexének (AQI) adatai szerint június 8-án reggel az észak-amerikai városokban volt a legrosszabb a levegő minősége a világon, Washington DC-ben, Philadelphia-ban és New York-ban a levegő szennyezettsége nagyobb volt, mint Lahorban, Dakkában vagy akár Hanoiban. Washingtonban 293-as értékeket mértek, ami a World Air Quality Index projekt besorolása szerint már súlyosan veszélyes az egészségre.

Szemlézte: Potsay Zille Csenge

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása