2024. július 29. 07:00 - Danube Institute

Kamala Harris a háború befejezésére szólítja fel Netanjahut

Kamala Harris aggodalmát fejezte ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel folytatott beszélgetése során a gázai civil áldozatokkal kapcsolatban, és hangsúlyozta a mielőbbi fegyverszünet szükségességét. Az amerikai alelnök keményebb hangot ütött meg, mint ezelőtt Biden, mely elnökjelölti kampányának céljait szolgálhatja.

shutterstock_2183836529.jpg


Kamala Harris amerikai alelnök - aki várhatóan a demokraták jelöltje lesz a novemberi elnökválasztáson - „őszinte és konstruktív” megbeszélést folytatott Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel. 

„Itt az ideje, hogy ez a háború véget érjen” - mondta. Harris hangsúlyozta a kétállami megoldáshoz vezető út szükségességét is, miközben felszólította az amerikaiakat, hogy legyenek tisztában a konfliktus „árnyaltságával”.
Netanjahu korábban csütörtökön találkozott Bidennel, aki visszalépett újraválasztási kampányától.

Miután kiszállt az elnökválasztási versenyből, az elnök megfogadta, hogy a tűzszüneti megállapodást a hátralévő hivatali idejének központi elemévé teszi.

John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő azt mondta, hogy az elnök „határozottan úgy véli, hogy itt az ideje egy túszmegállapodásnak”.

Az izraeli miniszterelnök találkozói a Fehér Házban egy nappal a Kongresszusban előadott heves beszéde után következtek, amelyben „teljes győzelmet” ígért a Hamász ellen, miközben több ezer palesztin-párti tüntető demonstrált az épület előtt. A politikusra otthon és külföldön egyaránt nyomás nehezedik, hogy vessen véget a kilencedik hónapja tartó háborúnak.

Biden Izrael melletti határozott kiállása sok baloldali aktivistát feldühített, akiknek támogatására a demokratáknak szükségük lehet, ha meg akarják nyerni a novemberi elnökválasztást. Ennek fényében jelentős érdeklődés övezi azt is, hogy Harris milyen álláspontot képviselhet Izraellel szemben, ha ő váltja Bident a Fehér Házban.

Izraelnek joga van megvédeni magát. És nem mindegy, hogyan teszi ezt

- jelentette ki Harris, aki aggodalmát fejezte ki a gázai „szörnyű humanitárius helyzet” miatt. „Nem engedhetjük meg magunknak, hogy érzéketlenek legyünk a szenvedésre, és én nem fogok hallgatni” - mondta. „Kössük meg az alkut, hogy tűzszünetet köthessünk, hogy véget vessünk a háborúnak” - tette hozzá.

Az alelnök elmondta, hogy „reményteli előrelépés” történt a tárgyalásokon, és hogy sürgette a miniszterelnököt a konfliktus lezárása érdekében.

Harris szerint a Biden-kormányzat azon dolgozik, hogy hazahozza a Gázában lévő amerikai túszokat. 

Arra kérte az amerikaiakat, hogy értsék meg a külpolitikai kérdés összetettségét, és sürgette őket, hogy ítéljék el a gyűlöletet, az antiszemitizmust, az iszlamofóbiát és az erőszakot, egy nappal azután, hogy néhány tüntető amerikai zászlókat égetett és a Hamász támogatását hangoztatta Washingtonban. 

Az alelnök hozzászólásának tartalma nem tért el Joe Biden elnök korábbi megjegyzéseitől, de előadása figyelemre méltó volt, és az eddigi legtisztább képet nyújtott Harris konfliktussal kapcsolatos nézeteiről. Izgalmas lesz megfigyelni, hogy elnökjelölti kampányában hogyan viszi tovább ezt a narratívát, és hogy hány szavazót tud majd elérni ezzel a hangvételével.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása