2024. május 04. 09:00 - Danube Institute

Mit eredményezhet a konzervatívok győzelme Horvátországban?

Újra az Andrej Plenkovic vezette konzervatívok (HDZ) nyerték meg a horvát választásokat. Azonban a kormányalakítás előtt még kérdések vannak, ugyanis sem a jobboldal, sem pedig a baloldal nem ért el átütő sikert. Emiatt pedig újra várhatóak a koalíciós kormányalakításról történő egyeztetések. A HDZ láthatóan a bevált receptet szeretné alkalmazni, míg a baloldal jelöltjei nehezebb helyzetbe kerültek.

shutterstock_1037424928.jpg


Igencsak „durvára” sikerült a választást megelőző kampány. A baloldali pártokat összegyűjtő szövetség, az „Igazság Folyói”, egyre inkább Plenkovic korrupciós ügyeire és a kormányfő személyére koncentrált. Ráadásul a szociáldemokraták markáns vezetője, Zoran Milanovic, komoly kritikával illette a korábbi HDZ (Horvát Demokratikus Közösség) kormány külpolitikáját is.

Milanovic szerint a jobboldal számos hibát vétett, legyen szó kül- vagy éppen belpolitikáról. A baloldal „vezetője” szerint az Ukrajnát érintő horvát támogatások belesodorhatják Horvátországot a háborúba, az euró bevezetése pedig súlyosan csorbíthatja Zágráb szuverenitását.

Plenkovic ezzel szemben az alkotmányosság hangoztatásával próbálta sakkban tartani Milanovicot. Ugyanis a szociáldemokraták népszerű vezetőjét a horvát alkotmánybíróság eltiltotta a versenytől. Az ellenzék vezére ezt annak „köszönhette”, hogy a horvát alkotmány tiltja a kormányfői és államfői tisztségek egyszeri betöltését.
Milanovic pedig nem mondott le államfői tisztségéről a választási kampány kezdetekor, emiatt nem is lehetne kormányfő. Milanovic azonban nem tett fel mindent egy lapra, láthatóan személyes népszerűségét próbálta felhasználni a baloldal erősítésére.

A szociáldemokraták ugyanis kisebb válságba kerültek, mert nem sikerült találni egy másik markáns baloldali szereplőt. Peda Grbin – az Igazság Folyói lista szövetség vezetője - egyáltalán nem állítható párhuzamba a jelenlegi köztársasági elnök népszerűségével.

A győztes konzervatívok összesen 61 mandátumot nyertek a választásokon, azonban ez nem elegendő a kormányalakításhoz. Plenkovic számára a nemzetiségi listák delegáltjai (szerb, bosnyák, roma képviselők) szinte biztos támogatást jelentenek. Egyes forgatókönyvek szerint a Hazafias Mozgalom (DP) képviselőinek megszerzése jelentene győzelmet a konzervatívoknak. Ugyanis

a DP egy nem egységes, erős kézzel irányított párt, sokkal inkább a HDZ-vel elégedetlen képviselők „szövetsége”. Emiatt várható, hogy Plenkovicék megpróbálják egyesével „elcsábítani” a HDZ-ből kiszakadt jobboldaliakat.

A DP képviselőivel kötött esetleges szövetség azért is lenne előnyös Plenkovicnak, mivel így nem lenne rászorulva a szerb nemzetiségi lista képviselőinek támogatására. Ennek hatására Zágráb könnyebben tudna reagálni a Szerbiával fennálló folyamatos nézeteltérésekre.

Ha a HDZ kormányt alakíthat, Zágrábban újra egy nyugati orientációval bíró vezető kerülne hatalomra. Gondolhatunk itt az Ukrajnának nyújtandó támogatásokra, Oroszország markáns elítélésére és a szerbekkel folytatott kardcsörtékre. Milanovic ezzel szemben a kivárás stratégiájával próbálja húzni az időt, amellyel talán egy újabb választások kiírását szeretné elérni. A baloldal vezetője láthatóan már nem azt a nyugati orientációt mutatná, hanem sokkal inkább „békülékenyebb” hangnemet ütne meg Moszkvával.

Szemlézte: Szabó Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása