2024. április 28. 09:00 - Danube Institute

Kezdetét vette a világ legnagyobb szavazása: miniszterelnököt választ India

India a világ legnépesebb állama, az országban megrendezett választásokon csaknem egymilliárd ember jogosult voksolni. A szavazás országszerte hét szakaszban, hat héten keresztül zajlik egészen június 1-ig. Ez a választás nemcsak India, hanem a világ számára is fontos. Az ország jelenlegi globális helyzetéből, valamint hatalmas népességéből adódóan a 44 napos választások kimenetele az egész világ számára jelentős hatással bír.

shutterstock_1096251791.jpg

A szavazás április 19-én vette kezdetét, az eredményt a tervek szerint június 4-én jelentik be. De mégis miért tart a választás 44 napig? India a világ legnépesebb országa, 969 millió választásra jogosult állampolgárral. Számuk a világ népességének több mint egytizedét teszi ki, ez körülbelül négyszer annyi választásra jogosult embert jelent, mint a következő legnagyobb demokráciában, az Amerikai Egyesült Államokban.

nepesseg.jpg

Forrás: Statista

Nem elhanyagolható szempont az ország földrajza sem. A megavárosok, a sivatag és a helyvidék lakói is egytől-egyig jogosultak voksolni, azonban a szavazat leadása nem minden területen megy egyszerűen. Az indiai törvények ugyanis előírják, hogy a választók lakhelyétől nem lehet 2 kilométernél távolabb a legközelebbi szavazóhelyiség. Ezen szabály biztosítása érdekében idén

12 millió választási alkalmazott járja az országot, hogy felállítsa az ország területén a szavazóhelyiségeket.

A választás lebonyolításában sarkalatos pont a voksolás demokratikus lebonyolítása is. Az indiai demokrácia ugyanis az egyik sarokköve India és a többi állam, illetve a világszervezetek közötti kapcsolatnak. Az első években a rivális pártok támogatói közötti összecsapások halálos kimenetelűvé váltak. Az is előfordult, hogy a jelölteket elrabolták, így az 1990-es évektől kezdve a nemzeti félkatonai erőket kezdték el széles körben bevetni a választásokon. India idén a szövetségi biztonsági erők több mint 300 000 tagjára számít, hogy segítsenek a szavazógépek szállításában és a béke fenntartásában. Mivel nem tudják egyszerre lefedni az egész országot,

a választásokat hét szakaszra osztják. Minden szakaszban a katonák egyik régióból a másikba utaznak. Ezek a biztonsági intézkedések meghosszabbítják a választásokat, amelyek egyébként csupán néhány napig tartanának.

Ahogyan a voksolás hosszának, úgy sok oka van annak is, hogy miért igazán fontos ez z esemény nem csak az indiai emberek, hanem az egész világ számára. Bárki nyer, annak a kezébe kerül az indiai piac kulcsa. Tekintettel az ország földrajzi elhelyezkedésére és gazdasági jelentőségére, napjainkban már mind a Nyugat, mind Oroszország és Kína potenciális stratégiai szövetségesnek tekinti.

A választás eredményére június 4-én, hat hét szavazás után derül majd fény. Ekkor tudja meg India és az egész világ, hogy jelenlegi miniszterelnöke, Narendra Modi harmadik ciklusára is hivatalban marad-e.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása