2024. április 01. 09:00 - Danube Institute

Átalakulhat a jobboldal az európai parlamenti választások után

A júniusi európai parlamenti választásokig alig több, mint két hónap maradt hátra. Szerte az Unióban gyengülő gazdaságok, migrációs és energiapolitikai kihívások nehezítik a tagállamok helyzetét. A konzervatív értékek egy ideje már háttérbe szorultak, mostanra azonban Európa-szerte hatalmas igény mutatkozik a klasszikus értelemben vett konzervatív értékek iránt. A nagy múltú európai konzervatív pártok vajon tartják-e még a lépést választóik igényeivel, vagy az új jobboldali értékek képviselői vehetik kezükbe az irányítást? A Danube Institute eseményén ezeké a kérdéseké volt a főszerep.

434479916_936824791782924_3960457105067391144_n.jpg

Az európai konzervatív pártok helyzetéről, a jobboldali értékek népszerűségéről és egy lehetséges jobboldali fordulatról Jan Zahradil cseh parlamenti képviselővel beszélgettek szerda este a Danube Institute kutatói. Lana Starkey, Nathan Levine és Carlos Roa többek között arról is kérdezték a szakértőt, miképp alakulhat át Európa politikai térképe az Európai Parlament újraválasztása után, de szó esett arról is, hogy a júniusi szavazást követően milyen hatást gyakorolhat egy “jobboldali fordulat” az Európai Unióra. Az est moderátora Eric Hendricks, a Danube Institute vendégkutatója volt.

Világunk változásaira, az Egyesült Államok által vezetett egypólusú rend átalakulására és Kína felemelkedésére reflektált előadása első perceiben Jan Zahradil, cseh parlamenti képviselő, az Európai Parlament Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) pártjának volt elnöke. A politikus kiemelte, „a geopolitikai erőviszonyok és a világ erő-egyensúly rendszere folyamatosan változik”, ehhez pedig Kína felemelkedése, valamint az Oroszország által kezdeményezett konfliktus is hozzájárult.

A legnagyobb változás azonban talán az, hogy az Egyesült Államok már más, mint ami huszonöt éve volt.”

- mondta a képviselő, aki szerint az USA politikai erői közül először a baloldali politikát követő demokraták választottak radikálisabb irányvonalat, hiszen magas fokú ideológiai befolyás, woke propaganda és más, korábban nem jellemző tényezők kezdték meghatározni tevékenységüket. Őket követte a republikánus oldal, a nemzeti konzervativizmus felé fordulva. Zahradil szerint ez az irányzat folyamatosan erősödik – a többi között ez is hozzájárulhatott a jobboldali, konzervatív értékek népszerűségének növekedéséhez, ami Európában megfigyelhető.

“Donald Trump nem oka, hanem következménye ezeknek a változásoknak.” – fogalmazott a képviselő, majd hozzátette: “sokan még nem értették meg, de nem is fogadták el ezeket a változásokat.” Zahradil előadásában a változó amerikai külpolitikára is kitért, meglátása szerint ugyanis logikus és legitim változások mentek végbe az amerikai külpolitikában a korábbi Trump-adminisztráció alatt.

Zahradil pozitív példaként emelte ki Magyarországot, ugyanis meglátása szerint a magyar kormány és Orbán Viktor jól értelmezi a világrend változásait, a magyar miniszterelnök pedig “az európai konzervatívok vezető személyiségévé vált.”

A politikus a magyar és amerikai konzervatívok kiváló kapcsolataira is felhívta a figyelmet, kiemelve a CPAC és a Heritage Foundation szerepét.

Az Európai Parlament júniusi újraválasztásával kapcsolatban Jan Zahradil a pártcsaládok közötti együttműködés fontosságát emelte ki. “Fontos, hogy közös nevezőt találjanak” – fogalmazott. Meglátása szerint ez vezetheti el az Európai Parlamentet egy olyan együttműködéshez, amely legalább a jelenlegi atmoszférát képes megváltoztatni, valamint “sikeresebben befolyásolhatja az Európai Tanács összetételét és programját.”

Írta: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása