2024. június 05. 07:00 - Danube Institute

Egyre inkább szimpatizál az Y és Z generáció a jobboldali európai pártokkal

Dübörög a választási hajrá Európában, hiszen június 6. és 9. között kerül sor arra szavazásra, amelynek során az új Európai Parlamentet választjuk meg. Egyre több felmérés arra utal, hogy az európai jobboldali és szélsőjobboldali pártok rohamosan erősödnek és meglepő módon a szavazóbázisukat megannyi fiatal és millenniumi adja – írja a Politico.

shutterstock_2417405545.jpg

Egy felmérés szerint növekszik a jobboldali pártok iránti szimpátiája az Y generációnak (millenniumi) és a Z generációnak. Ezen demográfiai csoportok alatt a tizenéves, húszas, harmincas éveik végén járó korosztályt értjük. A Politico szerint Belgium, Franciaország, Portugália, Németország és Finnország fiatal szavazói már nagyobb százalékban támogatják a migrációellenes pártokat, mint az idősebb korosztály. Az általuk szemlézett közvélemény-kutatásokban öt európai országban vizsgálták meg az Y és Z generáció szavazóinak preferenciáit.

Franciaországban a Nemzeti Tömörülés egy konzervatív és bevándorlásellenes párt, amelyet Jean-Marie Le Pen alapított és a jelenlegi pártelnöknek Jordan Bardellának kiemelkedő a támogatottsága a fiatal nők és férfiak között egyaránt.

Karizmatikus személyiségét több, mint 1 millió ember követi a TikTokon,

amely platformot teljes mértékben uralnak a szélsőjobboldali erők. Az áprilisi felmérés szerint a 18 és 25 év közöttiek 32%-a szavazna rá. Az Engedetlen Franciaország szélsőbaloldali mozgalomra pedig a válaszadók 17%-a tenné le a voksát. A centrista és szociálliberális politikai pártok sok szavazót veszíthetnek, mint például az Emmanuel Macron által alapított Reneszánsz, amelyet csupán a fiatalok 6%-a választana.


Forrás: Ifop

Portugáliában szoros küzdelemben egy újabb baloldali bástya omlott össze, mert a jobbközép pártok szövetsége a Demokratikus Szövetség nyerte az előre hozott parlamenti választásokat márciusban. Ekkor az Elég! portugál nemzeti konzervatív párt 18%-át kapta a szavazatoknak. Azonban egy akkori exit poll közvélemény kutatás alapján, - amelyet szemléltet a diagram - a 18 és 34 év közöttiek még nagyobb mértékben támogatják a jobboldal térnyerését. A fiatalok már inkább az új pártok ígéreteiben reménykednek, mint a Liberális Kezdeményezés vagy a jobboldali populista Elég!-ben.


Forrás: Sondagens

Belgiumban a Flamand Érdek pártot kiemelkedő számú fiatal férfi támogatja. A párt politikai nézeteit tekintve jobboldali, nacionalista, bevándorlásellenes és Flandria függetlenségét követeli a programjában.

Előrejelzések szerint a Z generációs férfiak 32%-a támogatja szavazatával a Tom Van Grieken által vezetett szeparatista tömörülést,

viszont ebben az esetben megfigyelhetőek a nemek eltérő preferenciái, mert a nők esetében ez a szám csak 8,9%-on áll. Érdekes, hogy az Y és Z generációnál is magas népszerűségnek örvendenek a Zöldek.


Forrás: Sampol

Németországban a 14 és 29 éves kor közötti férfi szavazó állampolgárok 18,2% választja az Alternatíva Németországért pártot (AfD). Az AfD gyorsan talált támogatókra, hiszen három év alatt a német pártpolitika színpadán az egyik főszereplővé vált. 2013-ban még nem jutott be a Bundestagba, a 2017-es választásokon azonban már igen, és a szavazatok 12,6 százalékát megszerezve mindjárt a harmadik legnagyobb erővé vált a német szövetségi parlamentben.

A német fiatalok válaszaiból az látszik, hogy egyelőre nehéz meghatározni az erőviszonyokat, mert a széles politikai palettán eloszlanak a szavazatok, illetve sokan még bizonytalanok a döntésükkel kapcsolatban.


Forrás: Simon Schnetzer

Finnországot is elérte a jobboldali hullám, mert a 2023-as választásokon a migrációellenes Finnek Pártja a második legtöbb helyet szerezte meg a parlamentben, nem sokkal lemaradva a Nemzeti Koalíció mögött. A Finnek Pártja a férfiak körében volt a legnépszerűbb.

Párhuzamot lehet vonni Németország és Finnország között:

ezekben az országokban a zöld pártok folyamatosan veszítenek egyik legnagyobb szavazóbázisukból, a fiatal generációból. Ezt a korosztályt új problémák foglalkoztatják és a világpolitika változását érzékelve inkább más pártok felé fordulnak a megoldásért.


Forrás: Abo Akademi University

Összességében a diagramokon látható volt, hogy a férfiak és nők eltérő ügyeket részesítenek előnyben, ezért más politikai nézeteket valló pártokat választanak. Amíg a fiatal hölgyek általában zöld és más baloldali ügyekkel foglalkozó szervezeteket támogatnak, addig

a fiatal férfiak jobboldali rokonszenve egyértelműen növekvő tendenciát mutat Európa szerte (Franciaországban pedig a nők is kimagasló számban támogatják a jobboldali Nemzeti Tömörülést.)

A jelenlegi geopolitikát figyelve nélkülözhetetlen az, hogy az európai polgárok éljenek a demokratikus választójogukkal. Kétségtelen, hogy az elkövetkező években sorsdöntő kérdésekben kell helytállnia az Európai Uniónak. Ehhez pedig határozott politikusokra van szükség, akik képesek teljes mellszélességgel kiállni az érdekeink mellett.

Szemlézte: Tóth Zsombor

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása