2024. március 07. 07:00 - Danube Institute

Új közösségi média szabályozás van születőben Floridában

Ron DeSantis floridai kormányzó megvétózta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltotta volna a 16 éven aluliaknak a közösségi média használatát. Egy új tervezet a tizennégy éven aluliak számára tiltaná meg a regisztrációt, az addikciófejlesztő elemeket pedig úgyszint betiltaná. Amerikában – ahogy a fejlett világ egyre bővülő részében – komoly gondok származnak a közösségi média használatából.

shutterstock_1704517792.jpg

Ron DeSantis floridai kormányzó megvétózta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltotta volna 16 éven aluliaknak a közösségi média használatát – adja hírül az MSNBC. Mint DeSantis elmondta, az általa ellehetetlenített, régi javaslat helyett új törvény van születőben, ami 14 év alattra szállítaná le a tilalmat, a 15 és 16 évesek közösségi média használatát pedig szülői belegyezéshez kötné. 

Az új törvényjavaslat értelmében nemcsak a regisztrációs korhatárt szállítanák le Floridában, hanem eltüntetnék az olyan addikciófejlesztő elemeket is, mint az értesítésjelzések és az önlejátszó videók.

A floridai képviselőház elnöke, Paul Renner számára a közösségi médiahasználat szigorítása elsődleges feladat. Renner szerint a közösségi média ártalmas a gyermekekre, életüket addikciók tömkelegévé sikkasztva. „A személyes véleményem az, hogy 18 év alatt tiltani kellene. Ez egy méreg. A vállalati modelljük gyerekeket bánt profitért.” – nyilatkozta Renner, aki azonban örül az új törvényjavaslatnak is.

Amerikában – ahogy a fejlett világ egyre bővülő részében – komoly problémák származnak a közösségi média túlzott elterjedéséből és használatából.

Az Egyesült Államokban a tinédzserek és fiatal felnőttek 70%-a szenved addikcióban. 

Ráadásul a probléma egyre nagyobb: míg 2014-ben az amerikai tinédzserek mintegy 24%-a volt „folyamatosan jelen” a különböző online fórumokon, addig 2023-ra ez a szám 46-ra bővült.


A közösségi médiafüggés különböző kártékony hatásai természetesen tetten érhetők a különböző szorongásoktól a mentális nehézségekig, egyszóval számottevő, összekapcsolodó kognitív és fiziológiai jelenségekben.


A közösségi médiafüggés különböző kártékony hatásai természetesen tetten érhetők a különböző szorongásoktól a mentális nehézségekig, egyszóval számottevő, összekapcsolodó kognitív és fiziológiai jelenségekben.

Ebben a cikkünkben pedig korábban azt foglaltuk össze, milyen fejleményekkel hozható összefüggésbe a digitalizáció és a közösségi médiahasználat az intézményeink, a demokrácia szintjén – a szélsőségek megerősödésétől a társadalmi párbeszéd ellehetetlenülésén át az autokratikus berendezkedésű államok felemelkedéséig.

A közösségi média használatának korlátozása tehát ésszerű reakcióként könyvelhető el. Hogy a különböző vállalatok válaszreakcióként elhagyhatják-e az őket megregulázó államokat, és hogy ez milyen versenyképességi gondokkal járhat, alacsonyabb nagyságrendű problémaként érdemes kezelni, mint generációk lelki egészségének felszámolódását és a demokrácia hanyatlását.

Szemlézte: Béndek Ábris

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása