2024. február 19. 07:00 - Danube Institute

Egyre nagyobb méretet ölt a fegyveres agresszió az Unió fővárosában

A tavaly októberben történt terrortámadás óta továbbra is kritikus a helyzet az illegális bevándorlók és a drogbandák aggressziója miatt az Európai Unió fővárosában. Nemrég hasonló fegyveres leszámolások és összetűzések történtek a belga fővárosban, ami rávilágít arra, milyen komoly helyzettel néz szembe nemcsak Belgium, hanem az egész Unió is.

shutterstock_342117683.jpg

A 2023. október 16-i brüsszeli terrortámadás óta a közbiztonság nem javult az Unió vérkeringésének központjában, hiszen február közepén ismét fegyveres leszámolásokra került sor a belga főváros belsőbb kerületeiben – számol be róla a The European Conservative. 

Brüsszel egyik „legsokszínűbb” kerülete Saint-Gilles, melynek lakói főleg első- és másodgenerációs arab bevándorlók. Február közepén több lövöldözés is történt a környéken. Február 14-én reggel a kerület lakói helyi drogkereskedőbandák végzetes leszámolásának lehettek tanúi, pár órával később pedig szintén fegyveres támadás történt ugyanazon a helyszínen. Jean Spinette helyi polgármester a történteket „kivégzéshez” hasonlította. Az eset egyébként a Jaques Franck téren történt, alig ötpercnyi sétára a bűnözéssel jócskán sújtott Midi vasútállomástól. A polgármester kiemelte: a helyi hatóságok „vesztes csatát vívnak” a „drogkapitalizmus” ellen.

Az erőszak olyan súlyos méreteket öltött, hogy egy belga politikus már a hadsereg segítségét kérte a helyzet orvoslására, lévén, hogy „más megoldás már nincs.” A helyi hatóságok hasonló kéréseket fogalmaztak meg a központi kormány felé.

A bűnözés főleg a Saint-Gilles és Porte de Hal közötti területen aktív drogbandák között figyelhető meg. A korábban említett Jaques Franck téren kívül további 78 drogkereskeldelmi „hotspotot” azonosított a Midi rendőrségi zóna, ahol szintén fordultak elő fegyveres leszámolások. Február közepén egy fiatal férfiakból álló csoport lövöldözött egy helyi boltban. Korábban a kerület lakói arról is tettek bejelentést, hogy a bandatagok nehézfegyverzettel lövöldöztek a levegőbe, hogy megfélemlítsék az ott élőket.

A fegyveres leszámolásokon kívül komoly veszélyt jelent a narkotikumok egyre gyorsabb terjedése (főleg az olcsó kokain),

amely egyrészről nemcsak a drogokhoz köthető erőszakos tettek számát növeli, hanem azt is előidézi, hogy egyre többen fogyasztanak tudatmódosító szereket a köztereken.

2022 rekordévnek számított a bandák közötti erőszak szempontjából Brüsszelben – a fegyvereken kívül pedig gránátokat és Molotov-koktélokat is bevetettek az elkövetők. A bűnözés fokozott eluralkodása elsősorban az arab fiatalság szegényes integrációjához, másodsorban pedig a belga kikötőkön keresztül beáramló nagy mennyiségű narkotikumhoz köthető. Az északi Antwerpenben hasonló helyzet uralkodik: az „Európa kokainfővárosának” tekinthető településen szintén gyakoriak a robbantások és a leszámolások.

Szemlézte: Nyilas Sára

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

 

komment
süti beállítások módosítása