2024. január 08. 16:00 - Danube Institute

Tajvani választásokkal indul az új év

2024 a választások éve lesz, mely január 13-án Tajvanban veszi kezdetét. A politikai verseny kimenetelét az USA és Kína is erősen figyeli, hiszen az ország mindkét fél számára fontos stratégiai szereplő.

buildings-3973014_1280.jpg

Noha a szigetországban a kampány azzal a várakozással indult washingtoni részről, hogy a hatalmon lévő, függetlenségpárti Demokratikus Progresszív Párt (DPP), amelynek vezetői gyakori és szívesen látott vendégek Washingtonban, ismét győzni fog, az elnöki és törvényhozási verseny utolsó szakasza még tartogathat meglepetéseket. A My Formosa portál legfrissebb közvélemény-kutatásai szerint a DPP vezetője, Lai Ching-te 35,2%-on áll és éppen csak megelőzi fő kihívóját, a Peking-barát Hou Yu-ih-t (Kuomintang), aki 30,6%-ot szerezne.

Vincent Chao, a DPP tanácsosa és a tajvani washingtoni képviselet korábbi politikai titkára elismerte, hogy a DPP "fej-fej melletti versenyben" zárta az évet a kampány célegyenesében.

Elvégre ez demokrácia, és a párt nyolc éve hatalmon van. Bármi változhat – mondta.

A Politico írása szerint Hszi Csin-ping kínai elnök és a pekingi hatalom a közösségi médián keresztül dezinformációs kampányt folytatva, álhírekkel és szokatlan állításokkal próbálja befolyásolni a választásokat.

A párt egyre határozottabban állítja, hogy a demokratikus Tajvan Kína része, és szeretné, ha a Tajpejben uralkodó politikai erőt kiszorítanák.

„Amit látunk, az egy sokkal kifinomultabb Kína” - mondta Chao. „Sokkal magabiztosabbá váltak abban, hogy képesek befolyásolni a választásainkat, nem katonai kényszerítéssel vagy más nyílt eszközökkel, hanem dezinformációval, a közvélemény befolyásolásával, az emberek által látott információk ellenőrzésével... olyan közösségi média szervezeteken keresztül, mint a TikTok.”

A jelöltek Kínával való kapcsolatáról az alábbi videóban is hallhatunk.

A Kuomintang részéről Alexander Huong, a nemzetközi kapcsolatok igazgatója szólalt meg. Úgy vélte, hogy a kormányzó DPP párt és Peking közötti jelenlegi hűvös viszony a bizalmatlanságot tovább fokozza. „A jelenlegi kormányunknak nincs közvetlen kapcsolata a másik féllel”- tette hozzá. A katonai hírszerzői háttérrel rendelkező politikus szerint a nyugati támogatás megújítása és az amerikai kormányzat védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségvállalásai növelik annak kockázatát, hogy Tajvan biztonsága szempontjából valami visszafelé sül el.
A politikusok szavai mellett érdemes figyelembe venni a kínai elnök, Hszi Csin-ping újévi beszédében elhangzottakat is. Hszi úgy fogalmazott:

Kína biztosan újra egyesülni fog, és a Tajvani-szoros mindkét oldalán minden kínait közös céltudatosság fog összekötni, és osztoznunk kell a kínai nemzet megújításának dicsőségében.”

A kínai beavatkozás és esetleges invázió körüli viták növelik a feszültséget az elnöki verseny körül. Amennyiben a DPP elveszíti a hatalmat, jelentős változások elé néz az ország, elvégre a KMT egészen más struktúrában képzeli el Tajvan jövőjét.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása