2023. december 31. 16:00 - Danube Institute

Vulkánkitörések, betegségek és háborúk – milyen volt a 2023-as év?

A hónap elején a Szicília szigetén található Etna kitört, és a tűz és a jég festői látványát nyújtotta, amikor a két ellentétes elem a levegőbe emelkedett, nem messze Catania városától. Nemrég pedig egy négy kilométer hosszú hasadék nyílt a földben az izlandi Reykjanes-félszigeten. A kitörés a földben lévő hasadékon keresztül egy földrengés után kezdődött a Reykjaviktól délre fekvő területen, ahol november eleje óta nagyon erős volt a szeizmikus aktivitás.

cloud-of-smoke-63020_1280.jpg

Eközben a világ egy másik felén az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai intenzív tárgyalásokat folytattak egy arab kezdeményezésű határozatról, amely a harcok valamiféle leállása idején a Gázába irányuló, égetően szükséges humanitárius segélyszállítmányok beindítását célozza.

A közvetlen szomszédságunkban, Ukrajnában a tábornokok lőszerhiányról számoltak be a hosszú frontvonalon. Azonban az Ukrajnának nyújtott amerikai és uniós - katonai és gazdasági - támogatási csomagok valószínűleg legalább az újévig elakadnak. A BBC megkérdezte Zelenszkijt, hogy szerinte fennáll-e a veszélye annak, hogy Ukrajna elveszíti a háborút, amit határozottan tagadott. Az év közepén viszont nagy reményeket fűztek az áttöréshez a várva várt ukrán ellentámadással, amely végül nem sokat változtatott a frontvonalakon.

Továbbá a szezonális hideg időjárás a WHO Európai Régiójában is beköszöntött, ami a légúti kórokozók terjedéséhez és több ember megbetegedéséhez vezetett. E kórokozók közül számos a kisgyermekeket, különösen az 5 év alattiakat érinti, valamint más veszélyeztetett csoportokat, például a társbetegségben szenvedőket és a 65 év felettieket. Az európai légúti vírusfelügyeleti összefoglaló szerint a régió országainak körülbelül felében magasabb a láz és a köhögés aránya.

Nehéz év volt. Láttunk szinte mindent abból, amit az élet elénk vethetett volna, és végül eljutottunk az ünnepi időszakig. Mi, emberek, ösztönösen problémamegoldók vagyunk, és amikor nehéz időket élünk, általában ez az egyetlen dolog, amire koncentrálni tudunk. De rendkívül fontos, hogy időnként szusszanjunk egyet, és nézzük a dolgok derűsebb oldalát.

Novemberben 28 ország - köztük az Egyesült Államok, Kína és az EU - képviselői és vállalatai írtak alá egy paktumot, amelynek célja az úgynevezett pionír mesterséges intelligenciamodellek kockázatainak kezelése. A nemzetközi kormányok a mesterséges intelligenciáról (AI) szóló, "világelső" megállapodást azzal a céllal hozták tető alá, hogy felvegyék a harcot a technológia által jelentett "katasztrofális" kockázatokkal szemben.

Októberben a világ három legnagyobb esőerdőjének otthont adó országok megállapodtak abban, hogy együttműködnek az erdőirtás leküzdésében és a biológiai sokféleség megőrzésében, de nem született konkrét szövetség a létfontosságú szén-dioxid-nyelők védelmére. A bejelentésre a Kongói Köztársaság által rendezett Három medence csúcstalálkozó utolsó napján került sor, amelyen elnökök, NGO-k, technikai szakértők és a pénzügyi szektor tisztviselői vettek részt az Amazonas, a Kongó-medence és a délkelet-ázsiai erdők védelmének megerősítése érdekében.

Egyes nemzetek 2023-ban legyőztek különböző bénító és halálos betegségeket. Banglades megszüntette a zsigeri leishmaniászt - egy parazita által okozott életveszélyes betegséget - mint közegészségügyi problémát. Hasonló győzelmet könyvelhetett el Irak, amely 17. országként felszámolta a trachomát, a fertőző vakság vezető okát a világon. További jó hír, hogy az Egészségügyi Világszervezet júliusban Belize-t maláriamentesnek nyilvánította.

Az energetika terén a szinte korlátlan tiszta energia kilátása 2023-ban egy lépéssel közelebb került, mivel a kutatóknak sikerült a magfúzió segítségével elérni a "gyújtást" - vagyis több energiát kinyerni, mint amennyit beleteszünk.

A nehézségek ellenére tehát 2023 eredményei jó kilátásokkal is kecsegtetnek az előttünk álló esztendőre.

Írta: Chirico Valentin

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása