2023. október 27. 16:00 - Danube Institute

Aszály sújtja az Amazonas vidékét

A brazíliai Amazonas-kikötő vízszintje 121 éve a legalacsonyabbra süllyedt a vízhiány közepette. A történelmi szárazság emberek százezreinek életét forgatja fel, és károsítja a dzsungel ökoszisztémáját - számol be róla a The Guardian. 

shutterstock_2369657085.jpg

A hatalmas Amazonas folyó gyorsan kiszáradó mellékfolyói miatt a hajók megfeneklettek és a távoli dzsungelfalvak élelmiszer- és vízellátását elvágták, míg a magas vízhőmérséklet vélhetően több, mint 100 veszélyeztetett folyami delfin halálát okozta.

Manaus kikötője, a régió legnépesebb városa, amely a Negro folyó és az Amazonas folyó találkozásánál fekszik, nemrég 13,59 méteres vízállást mért - olvasható a kikötő honlapján. Ez a legalacsonyabb szint a feljegyzések 1902-es kezdete óta, és alulmúlja a 2010-ben mért eddigi legalacsonyabb szintet.

amazonasvizszint.png

Forrás: Porto de Manaus

Az Amazonas vidékén jelenleg száraz évszak van, amelyet súlyosbít az El Niño, egy természetes éghajlati jelenség, amely a trópusi Csendes-óceánból ered és az egész világon befolyásolja az időjárást. Az El Niño hátterében a globális felmelegedés hosszú távú tendenciája áll, amely gyakoribb és súlyosabb szélsőséges időjárási eseményekhez, például aszályhoz és hőséghez vezet.

Dél-Amerika egyes területeit, köztük Brazíliát, súlyos és halálos hőség sújtja, ahogy a régió a télből tavaszba fordul.

Az augusztusi és szeptemberi hőséget - amelynek során Brazíliában 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet tapasztaltak - legalább százszor valószínűbbé tette az ember okozta éghajlati válság - derül ki a World Weather Attribution kezdeményezés által közzétett tanulmányból.

Nyugatról az El Niño, amely felmelegíti a Csendes-óceán vizét az Egyenlítő közelében, egyre erősebbé válik. Délnyugat felől az észak-atlanti vizek magas hőmérséklete felgyorsította az Amazonas felé irányuló légáramlást, ami megakadályozza az esőfelhők kialakulását az erdő felett.

A változó éghajlat hatásait fokozza az Amazonas térségében zajló erdőirtás magas szintje, mivel a gazdák a földeket szója- és szarvasmarhatelepek számára vágják ki, amelyek termékeit a világ minden tájára exportálják.

A fák kivágása a globális felmelegedéshez hasonlóan ritkítja az esőt és növeli a hőmérsékletet, mivel az Amazonas fái nedvességet bocsátanak ki, ami lehűti a hőmérsékletet és esőfelhőket képez.

A brazil tudományos minisztérium a szárazságért az El Niño éghajlati jelenség idei kezdetét okolja, amely nyár óta világszerte szélsőséges időjárási jelenségeket okoz. A tárca a hónap elején kiadott közleményében azt mondta, hogy a szárazság várhatóan legalább decemberig tart, amikor az El Niño hatása az előrejelzések szerint tetőzik. Az aszály néhány nap alatt 481 ezer embert érintett a polgári védelmi ügynökség szerint Amazonas államban, ahol Manaus található.

A múlt hét végén a brazil Fundação Amazônia Sustentáve (FAS) civil szervezet munkatársai a Manaus melletti kiszáradt térségben élelmiszert és egyéb ellátmányt szállítottak a veszélyeztetett falusi közösségeknek. Az aszály miatt veszélybe került az élelmiszerhez, ivóvízhez és gyógyszerekhez való hozzáférésük, amelyeket általában folyami úton szállítanak.

A szárazabb körülmények felgyorsítják a világ legnagyobb és legváltozatosabb biodiverzitású esőerdejének pusztulását,

amelynek egyes részei nedves ökoszisztémákból állnak. Eáadásul ezek az erdők hatalmas mennyiségű hőt megkötő gázokat tárolnak és mivel szárazabbá váltak, ezeket a gázokat a légkörbe bocsátják. Az eredmény kettős csapás az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség csökkenése elleni globális küzdelemre.

A problémát csak tetézi, hogy az év eleje óta több mint 29 000 négyzetkilométernyi területet emésztettek fel az Amazonas vidékén az erdőtüzek. Ezek füstje olyannyira veszélyessé tette a levegőt az Amazonas szívében fekvő kétmilliós Manausban, hogy a World Air Quality Index projekt szerint nemrég a világ egyik legszennyezettebb városa lett.

A levegőminőségi adatok minden reggeli ellenőrzése aggasztó szokássá vált a városban, mivel a manausi orvosok szerint a gyerekek és az idősek a légzéssel küszködve kerültek kórházba.

2015-ben hasonló szárazság volt tapasztalható, ami hozzájárult az Amazonas eddigi legrosszabb tűzszezonjához. A tudósok azonban arra számítanak, hogy ez az aszály még pusztítóbb lesz, mivel az Atlanti-óceán melegebb, és az El Niño még nem érte el a csúcspontját.

Szemlézte: Chirico Valentin

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása