2023. november 03. 16:00 - Danube Institute

Egyre kevésbé tud labdába rúgni a FIFA

Marokkó, Portugália és Spanyolország lesz a 2030-as világbajnokság közös házigazdája, de Uruguayban, Argentínában és Paraguayban is rendeznek mérkőzéseket, mivel a labdarúgó-világbajnokság századik évfordulóját ünnepli - jelentette be a FIFA.

shutterstock_1070022398.jpg

A FIFA közleményében azt írta, hogy a dél-amerikai mérkőzések - egy-egy Montevideóban, Buenos Airesben és Asuncionban - az Uruguayban megrendezett első világbajnokság 100. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség részei. A bejelentéssel véget ér a verseny a két nagy pályázói gárda között, az egyiket Spanyolország és Portugália, a másikat Argentína, Uruguay, Chile és Paraguay vezette.

Spanyolország és Portugália egy időben Ukrajnát is bevonta a pályázatába, mondván, hogy "a szolidaritás és a remény üzenetét" szeretnék közvetíteni, és tisztelegni az Oroszország által 2022 februárjában megszállt ország "kitartása és ellenállóképessége" előtt. Március közepén csatlakozott hozzájuk Marokkó, a tornára ötször sikertelenül pályázó ország.

Egy megosztott világban a FIFA és a labdarúgás összefog" - mondta Gianni Infantino, a szervezet elnöke.

"A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség Tanácsa, amely az egész futballvilágot képviseli, egyhangúlag döntött arról, hogy a legmegfelelőbb módon ünnepeljük meg a FIFA világbajnokság századik évfordulóját, amelynek első tornáját 1930-ban Uruguayban rendezték meg." 

A FIFA szerint "százéves ünnepségre" kerül sor "abban a stadionban, ahol minden kezdődött", a montevideói Estadio Centenario-ban 1930-ban, amikor az esemény 13 csapatot hozott össze egyetlen rendező városban - szemben a 2022-es katari világbajnokság 32 csapatával, és a 2026-os észak-amerikai világbajnokságtól kezdődően 48 csapattal.

A 2030-as FIFA-világbajnokság máris ellenérzéseket váltott ki a szurkolók, a futballtisztviselők és a környezetvédelmi csoportok részéről, amelyek megjegyezték, hogy a Dél-Amerika és Európa közötti nagy távolság miatt repülővel kellene utazni, ami növelné a szén-dioxid-kibocsátást, és semmissé tenné a FIFA karbonsemlegességi terveit.

A FIFA azt is közölte, hogy pályázatot ír ki az ázsiai és óceániai kontinentális szövetségek számára a 2034-es világbajnokság megrendezésére, ami ismét megnyitja az utat Ausztrália és Új-Zéland közös jelentkezése előtt.
Mindemellett a bejelentés azt jelenti, hogy Szaúd-Arábia előtt is nyitva áll az ajtó, amely megerősítette, hogy jelöltként pályázik a királyságot globális sportnagyhatalommá alakító kampány legújabb lépéseként.

Ám rendkívül fontos, hogy egy kicsit visszatekintsünk az alig egy évvel ezelőtti, 2022-es világbajnokságra, amelyet Katarban rendeztek. A FIFA 2010 decemberében hozott döntése, miszerint a 2022-es tornát Katarnak ítéli oda, váratlanul érte a világot, és sok szurkoló kétségét fejezte ki amiatt, hogy egy sivatagi monarchia, amelynek labdarúgócsapata még soha nem kvalifikálta magát világbajnokságra, jogosan előzte-e meg a torna megrendezésére pályázó globális sportnagyhatalmakat, például az Egyesült Államokat, Japánt és Ausztráliát.

Alig két hónappal azelőtt, hogy a FIFA bejelentette volna a 2018-as és 2022-es tornák házigazdáját, a szervezet felfüggesztette 24 fős végrehajtó bizottságának két tagját, a rendező nemzetek kiválasztásával megbízott testületet, akiket azzal vádoltak, hogy szavazataik eladására tettek ajánlatot.

Bár a nyomozók kiterjedt bűncselekményeket tártak fel a FIFA-n belül, még nem találtak olyan bizonyítékot, amely bizonyította volna, hogy katari tisztviselők megvesztegették a FIFA illetékeseit, és a katariak továbbra is tagadják, hogy bármi vétkes cselekedetet követtek volna el.

A Katarral történt események fényében Szaúd-Arábia pályázata kezd kísértetiesen ismerősnek tűnni.

Szaúd-Arábia pályázata várhatóan jelentős ellenállásba ütközik, elsősorban vitatható emberi jogokkal kapcsolatos múltja miatt. A kritikusok szerint a királyság globális sportesemények megrendezésére irányuló erőfeszítései csak imázsának javítására szolgálnak és elterelik a figyelmet az ellenzékiekkel és az emberi jogi aktivistákkal szembeni bánásmódról. A FIFA bejelentése szerint a 2034-es világbajnokság pályázatainak határideje október 31.

Amellett, hogy a 2030-as világbajnokság szervezésének nincs túl sok értelme, és rendkívül káros lenne a környezetre, további elbocsátások és belső káosz várható a FIFA soraiban a korrupció gyanúja miatt. Ugyanis a FIFA, egy olyan szervezet, amely újra és újra bebizonyította, hogy a pénz az abszolút motiváló tényező a döntéshozatalában, és pontosan ugyanabban a megkérdőjelezhető helyzetben találja magát, mint tíz évvel ezelőtt. Néhány tisztviselő zsebeit megtömik, néhányukat kirúgják, és a szurkolók lesznek azok, akiket hagynak megszenvedni értelmetlen döntéseik eredményeit.

Szemlézte: Chirico Valentin

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása