2023. december 10. 09:00 - Danube Institute

Készen áll-e az Uniós tagságra Ukrajna?

Ingoványos a talaj a jövő héten esedékes uniós állam-és kormányfői csúcstalálkozó lába alatt. A találkozón nemcsak Ukrajna jövőbeni, 50 milliárd euró értékű támogatásának megszavazása a tét, hanem az ország csatlakozási tárgyalásainak napirendre tűzése is.

shutterstock_1410634223.jpg

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének november végén írt levelében az EU Ukrajna-politikájának teljes felülvizsgálatára tett javaslatot. Véleménye szerint a Kijevnek szánt politikai és pénzügyi támogatást, az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését és az Oroszország elleni további szankciókról való döntést el kell halasztani addig, amíg a tagállamok vezetői bele nem egyeznek a teljes folyamat felülvizsgálatába.

Az Európai Tanácsnak értékelnie kell az Ukrajnával kapcsolatos jelenlegi politikáinak végrehajtását és hatékonyságát, beleértve a különböző támogatási programokat."

Tekintettel arra, hogy a stratégiai kérdésekben egyhangú döntést szükséges hozni, Magyarország könnyen befolyásolhatja az egész folyamatot.

Orbán Viktor a levelében felveti azt is, hogy miért kellene Európának továbbra is támogatnia Ukrajnát egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok, amely a katonai segélyek nagy részét nyújtotta Kijevnek, a jövőbeli támogatással kapcsolatos pártpolitikai patthelyzet miatt nem biztos, hogy folytatni tudja a finanszírozást?

A miniszterelnök pedzegette továbbá a stratégiai együttműködés fenntarthatóságának kérdését az Egyesült Államok erőteljes támogatásának biztosítékaira való tekintettel és annak esetleges hiánya esetén kialakuló helyzetre, mely orvoslására az EU jelenleg nem képes. Komoly kérdéseket vetett fel Európa háború utáni biztonsági architektúrájával kapcsolatban is.

A miniszterelnök szerint "az Európai Tanács nincs abban a helyzetben, hogy kulcsfontosságú döntéseket hozzon a javasolt biztonsági garanciákról vagy az Ukrajnának nyújtott további pénzügyi támogatásról, hogy jóváhagyja az uniós szankciórendszer további szigorítását, vagy hogy megállapodjon a bővítési folyamat jövőjéről, hacsak nem születik konszenzus az Ukrajnával kapcsolatos jövőbeli stratégiánkról".

Természetesen az Európai Unió számára több lehetőség is van arra, hogy erőszakosan keresztülvigye akaratát Magyarországgal szemben.

Például kizárhatják az országot mindenféle uniós politikai döntésből, azonban ez a lépés visszafelé is könnyen elsülhet és akár a közösség feldarabolódását is eredményezheti. Így a brüsszeli vezetők inkább a személyes meggyőzés mellett tették le a voksukat.

Így tett Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is, aki november végén Budapestre repült, hogy megpróbálja elsimítani a Magyarországgal fennálló nézeteltéréseket. A két órán át tartó találkozóról egyik fél sem árult el részleteket, Orbán Viktor miniszterelnök csupán egyetlen képet tett közzé közösségi média profiljain.

A két fél fő témája minden bizonnyal Orbán Viktor levele volt. Több szakértő szerint is valószínűsíthető, hogy az Európai Tanács elnöke tisztában van azzal, hogy

ha az Orbán által javasolt stratégiai vita lezajlana, akkor könnyen kiderülhetne, hogy Kijev még az Ukrajnára eddig költött 85 milliárd euróval sem tud elszámolni.

A vita hatására pedig realizálódhatna a felekben, hogy a tagság esetén Ukrajna mindent elvinne mezőgazdasági vagy kohéziós támogatások tekintetében (61 milliárd euró járna Kijevnek, Budapest jelenleg 21 milliárd eurót ,,kap”) és a legtöbb uniós tagállam befizetővé válna. Mivel Ukrajna lenne a legelmaradottabb tagállam, lefelé húzná az EU átlagát, így 9 olyan haszonélvező tagország, amelyek eddig részesültek ilyen forrásokból, már fölötte lennének a mediánnak és elesnének ezektől az összegektől. Ezen aggályok természetesen most is ott vannak a vezetők fejében, azonban míg az EU ezt meg nem erősíti és további érveket hoz fel Ukrajna mellett, az esetleges ellenérzések nem fognak meggyőződéssé alakulni.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása