2023. december 07. 07:00 - Danube Institute

Mérgező gáz kibocsátása veszélyezteti milliók életét a Közel-Keleten

A BBC felmérése sokkoló eredményekhez vezetett a közel-keleti olajvállalatok által kibocsátott mérgező anyagok mennyiségét tekintve. A jelentés rossz fényt vet az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájának otthont adó Egyesült Arab Emírségekre is.

shutterstock_314263268.jpg

A gázégetés során az olajfúrás következtében a földből feltörő gázokat égetik el, amelyek az olajlétesítmények kéményeiből előtörő látványos fáklyaszerű tüzet okozzák. Ez a gyakorlat olyan országokban a legelterjedtebb, mint Oroszország, az USA és az Öböl-menti államok. A Világbank becslése szerint világszerte 10 000 gázfáklya ég folyamatosan, és

a tavalyi évben így elégetett mennyiség az egész Szaharától délre fekvő Afrikát elláthatta volna energiával.

A kutatások szerint a szennyezés több száz kilométerre terjed, rontva a levegő minőségét az egész régióban. Bár az Egyesült Arab Emírségek 20 évvel ezelőtt betiltotta a rutinszerű gázégetést, a műholdfelvételek azt mutatják, hogy a gyakorlat a lakosságra és a szomszédos országok lakosaira gyakorolt lehetséges egészségügyi következmények ellenére is tovább folytatódik. A tanulmány részeként iraki, iráni és kuvaiti kutakból származó szennyezést is elemeztek. Az érintett országok vagy nem kívántak nyilatkozni, vagy nem válaszoltak.

David R. Boyd, az ENSZ emberi jogokkal és a környezettel foglalkozó különmegbízottja szerint a BBC megállapításai nagyon nyugtalanítóak.

A nagy olajvállalatok és a közel-keleti államok milliók emberi jogait sértik meg azzal, hogy nem kezelik a fosszilis tüzelőanyagokból származó légszennyezést.

Mindez elkerülhető lenne, mivel a gázt be lehet fogni és felhasználni villamosenergia-termelésre vagy lakások fűtésére, de általában ez anyagilag nem kedvező a vállalatoknak.

A gázégetésből származó szennyező anyagok közé tartoznak a PM2,5, az ózon, a nitrogén-dioxid és a benzo(a)pirén (BaP), amelyek magas aránya a szervezetben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint

stroke, rák, asztma és szívbetegségek kialakulásához vezethet. Ezen felül a bolygót felmelegítő üvegházhatású gázok, a szén-dioxid és a metán egyik fő forrása is.

A Világbank arra bíztatja a vállalatokat, hogy más lehetőségek után nézzenek a felesleges gáz felszámolására. Felhasználhatják például mobil áramtermelő állomásokban, olajfúró telepeik energiaellátására, vagy üzemanyagként petrolkémiai üzemekben. Egy másik lehetőség, hogy visszasajtolják a földbe, hogy növeljék a nyomást az olajtározókban, ami lehetővé tenné számukra, hogy több olajat termeljenek ki.

Az említett kutatások és a BBC által közölt információk alapján nyilvánvaló, hogy a Közel-Keleten zajló gázégetés komoly veszélyt jelent az emberi egészségre és a környezetre.

A nagy olajvállalatok felelőtlensége és az érintett államok ennek kezelésében mutatott hiányosságai aggasztóan széles körű egészségügyi problémákhoz vezethetnek a térség lakosai körében. Az Egyesült Arab Emírségeknek - az ENSZ éghajlatváltozási konferenciájának házigazdájaként - különleges felelőssége van a probléma megoldásának indítványozásában. A Világbank által felvetett alternatív megoldások és az azokhoz való hozzáállás lehetőséget teremthet a felelős gázhasználat előmozdítására.

Szemlézte: Veres Kata

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása