2023. szeptember 07. 07:00 - Danube Institute

Noah Lyles harcot hirdetett az Egyesült Államok ellen az Atlétikai VB-n?

A sztárfutót, Noah Lyles-t a sárba rántották, miután azt mondta, hogy az NBA játékosok nem igazi "világbajnokok".

track-492216_1280.jpg

Usain Bolt és Noah Lyles, azok, akik tripla győzelmet értek el az atlétikai világbajnokságok történetében. Ám a csodálatos teljesítményt beárnyékolta, hogy Lyles a budapesti győzelem után megragadta az alkalmat, hogy hangot adjon néhány sérelemnek. "Tudjátok, ami a legjobban bánt, hogy néznem kell az NBA döntőjét, és a fejükön ott van a 'világbajnok' felirat. Minek a világbajnoka? Az Egyesült Államoké?" - mondta Lyles.

Ne értsetek félre, szeretem az Egyesült Államokat, időnként, de ez nem a világ. Ez nem a világ. Mi vagyunk a világ. Szinte minden ország itt kint harcol, gyarapszik, kitűzi a zászlaját, hogy megmutassa, hogy képviselve van. Az NBA-ben nincsenek zászlók"

– zárta mondandóját a világbajnok sportoló.

Szóval, mi ez a nagy felhajtás? Lyles nem mondott semmi olyat, ami ne lenne nyilvánvalóan igaz. Ami azt illeti, még csak távolról sem volt sértő senkire nézve. Nem azt mondta, hogy az NBA játékosok nem világklasszisok a saját sportágukban, vagy hogy maga a szervezet nem a világ legnagyobb és legnépszerűbb kosárlabda-bajnokságának házigazdája. Azt akarta mondani, hogy a "világbajnoki" címet csak azoknak kellene megkapniuk, akik az egész világ minden szegletéből a legjobbakkal szállnak szembe, és győznek. Az Egyesült Államok visszatérő „bűnös” abban a tekintetben, hogy saját nemzeti ligáit és szövetségeit nemzetközinek nevezi. Egy másik érdekes példa arra, hogy a világbajnoki címet kizárólag észak-amerikai csapat nyeri el, a baseball sportágban található. Neve ellenére a World Series továbbra is kizárólag az Egyesült Államok és Kanada Major League Baseball-csapatainak bajnoksága, bár az MLB, a játékosok és az észak-amerikai média általában "baseball-világbajnokként" emlegetik a World Series győzteseit.

Lyles megjegyzéseivel szemben az volt az ellenérv, hogy sok nemzetközi játékos van az NBA-ben, ráadásul a sportág legjobbjainak tartott kosárlabdázók között van Nikola Jokic szerb, Luka Doncic szlovén és Giannis Antetokounmpo görög származású sportoló is.

Számos neves kosárlabdázó, köztük LeBron James és Kevin Durant is nemtetszésének adott hangot, azzal érvelve, hogy az egyéni sportteljesítményeket másképp kellene kezelni, mint a csapatban elért eredményeket. A hagyományos csapatsportokban a csapatmunka, az együttműködés és a közös erőfeszítés jelentőségét emelték ki, amely egy világbajnoki cím megnyeréséhez szükséges.

Egy szurkoló az Instagram-on szinte hazaárulással vádolta Lyles-t, és azt mondta, hogy elvesztette a támogatását: "Nem szurkolok neki többé, gyűlölködik az amerikaiak és az NBA ellen, mintha nem minden ország legjobb játékosai lennének a bajnokságban." Végül egy másik drukker megemlítette az amerikai csapatok kosárlabdában való jártasságát, mondván: "Ők (az NBA döntő bajnokai) a világ minden másik bajnokságában bármelyik kosárlabdacsapatot legyőznék". Ez az állítás az alábbi táblázat alapján, amely a FIBA világbajnokságok győzteseit mutatja 1950 óta, hamisnak bizonyul.

kosartabla.png

Forrás: Nemzetközi Kosárlabda Szövetség

Lyles-t azonban nem befolyásolták a kijelentéseire adott reakciók, és üdvözölte a vitát, nem csupán a konkrét kérdésről, hanem az amerikaiaknak az országuk világban elfoglalt helyével kapcsolatos hozzáállásáról is.

Miután megnyerte a 200 méteres futást a Gyémánt Liga svájci versenyén, a riportereknek azt mondta: "Hogy őszinte legyek, örülök, hogy beszélgetünk. Ez már olyan régóta a háttérben van, de senki sem akart róla ténylegesen beszélni. Most, hogy mindenki elmondja a véleményét, már van párbeszéd."

Hogy ebben a vitában kinek van igaza, azt majd az idő és az érvek remélhetőleg eldöntik. Ami viszont biztos, hogy volt szerencsém élőben megnézni Lyles hihetetlen teljesítményét a Nemzeti Atlétikai Központban és ez volt az egyik leglenyűgözőbb dolog, amit életemben láttam. Ugyan soha nem voltam ott személyesen egy NBA-meccsen sem, így nem lenne tisztességes részemről, hogy határozott véleményt alkossak arról, hogy ezeket a sportolókat világbajnoknak lehet-e nevezni vagy sem. De az az abszolút legmagasabb szintű emberi teljesítmény, amit Lyles aznap a férfi 100 méteren mutatott, úgy érzem valóban olyan lenyűgöző volt, hogy az ő tekintélye a "világbajnok" elnevezéssel kapcsolatban tiszteletet érdemel.

Szemlézte: Chirico Valentin

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása