2024. március 21. 07:00 - Danube Institute

Emmanuel Macron tűzszünetet kért az oroszoktól az olimpia idejére

A harcok felfüggesztését kérte a 2024-es párizsi olimpia idejére Emmanuel Macron francia elnök Oroszországtól. Moszkva álláspontja szerint figyelembe veszik az ajánlatot, de Oroszország érdeke minden esetben elsőbbséget kap majd.

shutterstock_650275771.jpg

Tűzszünetet kérne Párizs Oroszországtól a 2024-es párizsi olimpia idejére, erről beszélt Emmanuel Macron francia államfő egy Ukrajnában is megtekinthető televíziós műsorban. Az orosz elnök úgy nyilatkozott, “átgondolja” kollégája ajánlatát, ám az orosz érdek számára “mindig elsőbbséget élvez”. "Mi a békés tárgyalások mellett vagyunk, de nem azért, mert az ellenség kifogyott a muníciójából. Támogatjuk, ha komolyan, hosszú távon békés, jószomszédi kapcsolatokat akarnak építeni a két állam között, ahelyett, hogy csupán szünetet tartanának másfél vagy két évre amíg újra felfegyverkeznek” – tette hozzá Vlagyimir Putyin.

A tűzszünetre tett javaslat Franciaország részéről komoly gesztusként is értékelhető, hiszen az Ukrajna és Oroszország közötti fenntartható béke nemcsak a háborúban álló felek, hanem egész Európa érdekében is áll. Ugyanakkor

a francia államfő által megfogalmazottak kifejezetten előnyös alkupozíciót hozhatnak a háború kitörése óta békét szorgalmazó feleknek.

Az orosz agressziót mindvégig elítélő országok száma jelentős, ezáltal pedig gyakorlatilag háborúpárti, illetve békepárti felek szembenállása osztja meg a közvéleményt és napjaink nemzetközi kapcsolatait is. Ez a fajta megosztottság azonban azonnal szertefoszlik amennyiben az olimpiáról esik szó. Az olimpia a sportvilág legrangosabb eseményeként nem csak a fizikai megmérettetést helyezi középpontba, a sportszerűség és a sport szeretete is komolyan meghatározza a játékok hangulatát és üzenetét.

Bármely olimpiának jelzésértéke van, hiszen tradíció, hogy a rendezvény ideje alatt olyan országok is félreteszik a köztük lévő, akár fegyveres, konfliktusokat is, amelyek ezt más okból nem hajlandóak megtenni.

Ezt a hagyományt az elmúlt évtizedekben Oroszország sem szegte meg, habár a 2014-es szocsi olimpia alatt már javában jelen voltak azok a feszültségek, amelyek nem sokkal később a Krími-félsziget annektáláshoz vezettek. 

Ebből adódóan Oroszország rendkívül kedvezőtlen pozícióban találja magát, ha nem fogadja el a tűzszünetet, nemzetközi megítélése pedig minden bizonnyal tovább romlik amennyiben a 2024-es párizsi játékokat követően ismételten a támadásokra helyezi majd a hangsúlyt a béketárgyalások megkezdése helyett. Szintén negatív fényben tüntetheti fel Oroszországot saját sportolóinak hátrányos helyzete, hiszen amennyiben a háború a jelenlegi formájában folytatódik az olimpia után is, várhatóan az orosz sportolók nemzetközi versenyekből való kizárása továbbra is megmarad. https://danubeinstitute.hu/hu/blog/orosz-ukran-konfliktus-sport-a-haboruban-haboru-a-sportban

Az olimpia kiemelt minőségét és békére való felhívását továbbá nem csak Emmanuel Macron nyilatkozata húzza alá. Emellett szól az a tény is, hogy a mindeddig versenyzéstől eltiltott orosz sportolók kifejezetten az olimpián kaptak felmentést a tilalom alól, kizárólag ezen a versenyen vehetnek részt, bár itt sem saját országuk színeit képviselve.

Szemlézte: Bonyhádi Lili

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása