2023. szeptember 12. 16:00 - Danube Institute

Biden elnök ázsiai útja "kevésbé Kína megfékezéséről szól”

Biden elnök vasárnap kijelentette, hogy nem a kínai gazdaság megfékezésére törekszik – írja a The Hill. Sokkal inkább azt szeretné, ha Peking sikerrel járna a nemzetközi szabályok betartásával, és biztosítaná, hogy a két ország kapcsolata "jó úton haladjon". Ismételten fordulat jöhet az USA és Kína kapcsolatában?

shutterstock_2130367208_1.jpg


Biden elnök a G20-as csúcstalálkozó utáni vietnami látogatásán, Hanoi-ban sajtótájékoztató keretein beszélt arról, hogy az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek egy olyan stratégiát kell kidolgoznia, ami függetleníthetné a nemzeteket Kína gazdasági harapófogójától.

Nem akarom megfékezni Kínát" – mondta, majd hozzátette: "nem akarjuk Kínát bántani".

Biden elmondta, hogy az ő irányítása alatt az Egyesült Államok célja, hogy "rendbe tegye a kapcsolatot" a világ két vezető hatalma között. Biden szerint Vietnam bizonyos fokú függetlenséget akar, az amerikai vállalatok pedig alternatívát keresnek a kínai gyárakból származó importtal szemben. Ezekre a megállapodásokra törekszik, miközben igyekszik csillapítani a Kínával fennálló feszültségeket is.

Biden Indiába és Vietnamba látogatott, ahol a G20-csoport több vezetőjével - de Hszi kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnökkel nem - találkozott, és nemrégiben Dél-Korea és Japán vezetőivel is tárgyalt. Elismerte, hogy szükség van a más nemzetekkel való kapcsolatépítésre, de hangsúlyozta, hogy a cél a "szövetségek megerősítése világszerte a stabilitás fenntartása érdekében".

Az egyik kérdésre válaszolva Biden elmondta, hogy a G20-ak ülésén találkozott Li Csiang kínai miniszterelnökkel. A kapcsolatfelvétel

a legmagasabb szintű interakció az amerikai és kínai tisztviselők között azóta, hogy Biden és Hszi Csin-ping kínai elnök tavaly Indonéziában a G20-ak találkozóján megbeszélést folytatott.

Hszi kihagyta az indiai tárgyalásokat, és Li-t küldte maga helyett. "A stabilitásról beszéltünk. Egyáltalán nem volt konfrontatív" - mondta Biden kettejük megbeszéléséről. Az eszmecsere Biden egyik magas rangú kormánytisztviselője szerint rövid volt. Nem volt világos, hogy ki keresett meg kit, de Biden érdeklődött Li iránt, és hangsúlyozta, hogy stabilizálni kívánja a két ország közötti hullámzó kapcsolatot - mondta a tisztviselő, aki nem volt jogosult az ügy nyilvános megvitatására, és névtelensége megőrzése mellett beszélt.

Biden csapata korábban azt mondta, hogy nem célja Kína felemelkedésének megfékezése, még akkor sem, ha az ország szigorú exportellenőrzést vezet be a katonai fejlesztéseihez elengedhetetlen technológiákra, és lépéseket tesz, hogy közelebb kerüljön más ázsiai országokhoz. Ez a legerősebb jelzés, amelyet a kormányzat eddig Peking felé küldött, hogy nem akar új hidegháborút szítani. 

A Biden-adminisztráció Kína politikája komolyabb fordulatot vehet az elkövetkezendő időszakban.

A republikánusok kritikáján túl az elmúlt időszakban az Egyesült Államok külpolitikai lépései, - főképpen az orosz-ukrán háború következtében - Oroszországot Kína karjaiba lökte, ami a két nagyhatalom szoros gazdasági együttműködését eredményezte. Ezt láthatjuk a lenti ábrán is.

kinaiorosz.png

Forrás: Trading Economics

 Az viszont már most tisztán látható, hogy ha a Biden adminisztráció ügyesen manőverezik, akkor képes lehet Oroszországot kisebb mértékben leválasztani Kínáról. Ehhez azonban az komolyabban kell vennie Kínát, mint potenciális ellenfelet a nagypolitika színpadán, mint Oroszországot.

Szemlézte: Dukavits Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása