2023. augusztus 27. 09:00 - Danube Institute

Keresztes hadjáratot indított a Kreml: egyre jobban ellehetetlenül az orosz LMBTQ közösség Oroszországban

Az orosz kormány a biológiai nem megváltoztatását tiltó törvény után további szigorításokat helyezett kilátásba – írja a Redaktions Netzwerk Deutschland.

shutterstock_1059715910.jpg

2023 júliusában az orosz parlament mindkét háza egyhangúlag fogadta el a törvényt, amely megtilt minden "orvosi beavatkozást, amelynek célja egy személy nemének megváltoztatása". Tilossá vált a biológiai nem hivatalos dokumentumokban vagy közokiratokban való módosítása. Érvénytelenné váltak továbbá azok a házasságok, amelyekben az egyik személy "nemet váltott", illetve korlátozásra került a transzneműek nevelő- vagy örökbefogadó szülőkké válása is. Az újonnan életbe lépett törvényről több hírportál is beszámolt a Twitteren.

Nem csak a Kreml de egyelőre a lakosság sem ült fel a „woke vonatra”: egy, a melegek és a leszbikusok elfogadottságát felmérő elemzésből is jól látszik, hogy az orosz állampolgárok egyre nagyobb része utasítja el az LMBTQ propagandát.

 wokedia.png

Forrás: Statista 

Nagy kérdés, hogy mit tartogat a jövő az állampolgárok vélekedését illetően, milyen hatást válthat ki belőlük egy esetleges kormányváltás vagy éppen a ,,nyugati értékek” erőteljesebb térhódítása.

A Kreml fő célja az ország hagyományos értékeinek a védelme. A törvényhozók szerint a jogszabály célja, hogy óvja Oroszországot a "nyugati, családellenes ideológiától.

Augusztusban újabb törvények kerültek kilátásba, melyek az orosz parlament szerint sokkal szigorúbb intézkedéseket hoznak majd. A Duma elnöke, Vjacseszlav Volodin szerint a különböző pártok által beterjesztett, a "nem hagyományos értékek propagandájának" tilalmáról szóló törvényt ősszel minden bizonnyal elfogadják. A javaslatról szóló tájékoztató részletes információt ad a törvény tartalmáról: nemsokára akár a ,,nem hagyományos kapcsolatok” népszerűsítése is súlyos bírságokat vonhat majd maga után, tekintettel az állam álláspontjára, mely szerint az ilyesfajta cselekmények veszélyt jelentenek a társadalomra - akárcsak a kábítószer és a szélsőségesség.

Oroszországban az első "homo-propagandának" nevezett törvényt tíz évvel ezelőtt fogadták el. A cél az volt, hogy megakadályozzák az azonos neműek érintkezéséről szóló pozitív kijelentéseket a gyermekek jelenlétében. Az orosz parlament most a témában 2013-ban elfogadott törvény jelentős szigorítását tervezi: mostantól állítólag a felnőtteket is védeni fogják.

Egyre több emberi jogi aktivista emelt hangot a Kreml cselekedetei ellen, felhívva a figyelmet ezzel a törvények erős diszkriminatív, agitatív és üldözést erősítő hatására. Az oroszországi politikusok szeme előtt azonban a liberális Nyugat általi fenyegetettség érzése lebeg.

Szemlézte: Udvari Anna

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása