2023. június 25. 16:00 - Danube Institute

Maryland-i szülők vs. LMBTQ lobbi: mi történik Maryland államban?

Az Egyesült Államokban évről-évre egyre elkeseredettebb harc zajlik a szülők és az amerikai iskolaszékek (school board) között a gyerekek szexuális nevelését illetően. Egy, többségében vallásos szülőkből tiltakozás Maryland államban úgy látszik, képes új lendületet adni a szülők követeléseinek – írja a Catholic News Agency

shutterstock_2264146151.jpg

A Family Rights for Religious Freedom egyesület, több muszlim szülő támogatásával, tüntetést tartott Maryland állam Montgomery megye körzeti iskolájának központja előtt. Több szülő is negatív véleményét fejezte ki az iskolai körzet új rendelkezéseit illetően. Maryland korábbi törvényei szerint a szülők kikérhették gyermekeiket olyan kurzusokról, amelyek „családi létről és az emberi szexualitásról szólnak.” Továbbá, a tanároknak kötelessége volt tájékoztatnia a szülőket, amennyiben olyan könyvet mutatnak be órai keretek között, amely a fent említett témákra vonatkozik.

Ezt a szabályt törölték el idén májusban, mivel a körzet elvárja, hogy minden osztályterem "befogadó és biztonságos hely legyen a diákok számára, ideértve azokat is, akik az LGBTQ+ közösséghez tartoznak vagy családtagjaik vannak az LGBTQ+ közösségben." Az iskolai körzet jóváhagyott több könyvet, amelyek beszélnek a homoszexualitással és transzneműséggel kapcsolatos témákról már 3 vagy 4 éves gyerekek számára is. Ilyen a „Pride Puppy” című könyv, amely egy PRIDE menet történetén keresztül tanítja meg a gyerekeknek az ábécét, bemutatva olyan szavakat, mint "drag queen", "bőr" és "cipzár".

Nem akarjuk, hogy figyelmen kívül hagyjanak minket, mint lényegében irreleváns személyeket"

- mondta Wael Elkoshairi, a Vallásszabadságért Felelős Családi Jogok vezetője a CNA-nak. 

A tiltakozás egyik legszembetűnőbb aspektusa, hogy alapvetően muszlim vallásúak vettek részt ezen a tüntetésen, akikhez a későbbiekben csatlakozott több, keresztény jogvédő szervezet is.

Ahogyan az eseményen elhangzott, a szülőknek nem az LMBTQ mozgalom tagjaival van gondjuk. Ők az iskolakörzet lépését a családra és vallásra vonatkozó szabadságjogok megfosztásaként értelmezik és követelik, hogy a kurzusról való kikérés jogát az iskolakörzet állítsa vissza.

A Becket Law, egy vallásszabadságot védő nonprofit szervezet május 24-én beperelte a szövetségi bíróságon a Közoktatási Minisztériumot és a Megyei Közoktatási Tanácsot, hogy követelje a szülők jogának tiszteletben tartását a kurzusról való kikérésre vonatkozóan, amit állításuk szerint az állami törvények és az Alkotmány első kiegészítése (First Amendment) is előír. A keresetet muszlim, katolikus és ortodox vallású szülők írták alá.

vallasok_diagr.png

Csak azt kérjük, hogy állítsák helyre a kikérés lehetőségét"

– mondta a nonprofit szervezet főtanácsadója, Eric Baxter.

A fent leírt eset jól mutatja azt, hogy a szülőket nem az ideológiai hovatartozás érdekli, hanem az, hogy ellenőrizhessék azt, mire tanítják a gyermekeiket és azt is, hogy a befogadás ráerőltetése a gyermekekre képes a vallások között hidakat teremteni és összefogni a közösségek különböző felekezet.

Szemlézte: Dukavits Bence

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása