2023. augusztus 02. 07:00 - Danube Institute

Elon Musk új célja: egy elfogulatlan és igazságkereső AI

A tech világát az elmúlt hetekben Elon Musk új projektje tartja lázban. A Twitter és a SpaceX vezetője ezúttal egy új, az eddigiektől eltérő munkába fogott bele: új cége mesterséges intelligenciát (AI) fog fejleszteni.

shutterstock_2330841463.jpg

Bár Elon Musktól nem állnak távol a nagyratörő tervek (gondolhatunk itt a Mars elérésére vagy a Twitter felvásárlására), új projektje még ennél is ígéretesebbnek és nagyobb kaliberűnek tűnik. Április 14-én, kevés médiafigyelemmel hozták létre Musk új cégét, amely az xAI nevet kapta. A hivatalos bejelentés ezt követően július 12-én történt meg. Ekkor még csak nagy vonalakban vázolták a terveket a honlapon, viszont két napra rá Musk a Twitter Spaces esemény keretein belül részletesebben beszélt a vállalat hosszútávú céljairól. Azt már most tudni, hogy a fejlesztők és társalapítók a legnagyobb amerikai tech cégektől érkeznek,

többek között Christian Szegedy is, aki alapszakos hallgatóként az ELTE-n tanult.

Bár Musk új mesterséges intelligenciája forradalminak tűnik, amely megváltoztathatja a jövőt (csakúgy, mint az összes riválisa), az xAI-nak van egy olyan aspektusa is, amelyről eddig kevesebb szó esett.

Musk nem titkolt célja, hogy a saját mesterséges intelligenciája maga mögé utasítsa a nagy rivális ChatGPT-t, amely szerinte elfogult a baloldal irányába, és baloldali fejlesztői arra tanították, hogy hazudjon.

Tenné ezt úgy, hogy kiküszöbölne minden részrehajlást és elfogultságot. Ennek ötletét már áprilisban bejelentette, és akkor még a szellemes “TruthGPT” nevet szerette volna adni jövőbeni vállalatának. Bár elsőre furcsán hangzik, hogy a mesterséges intelligencia elfogult lenne, a gyakorlatban ez mégis így van. Musk kijelentette, hogy a csapata által fejlesztett xAI a ChatGPT-vel ellentétben

nem lenne elfogult és részrehajló, hanem a lehető legnagyobb mértékben támaszkodna a tényekre és megszállottan keresné az igazságot.

Az elmúlt félév során egyre nagyobb mértéket öltő rivalizálás és egymás kritizálása az OpenAI és milliárdos üzletember között annál inkább meglepő, hogy Musk az OpenAI alapítói között volt 2015-ben, amelynél 2018-ig volt a vezetőtanács tagja. Bár sokan támadták ezért a kijelentéséért, az OpenAI válasza igen meglepő módon Muskot igazolja. Eszerint, a ChatGPT valóban mutatott elfogultságot, olyan esetekben is, amikor az egyáltalán nem lett volna indokolt. Ugyanerre a problémára hívta fel a figyelmet maga Sam Altman, az OpenAI vezérigazgatója is egy tweetben, amelyben kifejtette, hogy a ChatGPT-nek még mindig vannak elfogult válaszai, amelyek kiküszöbölésén folyamatosan dolgoznak.

Amióta az AI jól látható technológiai forradalmat indított el, több helyről is éles kritikákkal illették, amelyekről korábbi cikkünkben írtunk részletesebben. Bár Musk előző megnyilvánulásai fényében igen furcsa, hogy ő maga is AI-vállalatot alapít, ez a projekt minden eddiginél ambiciózusabbnak tűnik.

A vállalat mottója, vagyis ,,Megérteni az univerzumot” nem kis célt tűzött ki az új mesterséges intelligencia elé,

ugyanakkor kérdéses, hogy ez mennyire elérhető. Több cikk is napvilágot látott arról, hogy bármennyire is kecsegtető segítségül hívni az AI-t az univerzum megértésének megkönnyítéséhez, ez csak hiú ábránd. Emellett, ahogy azt Musk is elismeri, az AI jelentős veszélyt jelenthet az emberiségre: az emberi teljesítményt meghaladó ,,szuperintelligencia” megjelenését a 2020-as évek második felére jósolja. Az xAI-ról ezzel szemben azt állítja, hogy az emberiség pártján fog állni (,,pro-humanity”). Ami a puszta számokat illeti, az xAI igen jelentős hátránnyal indul a már befutott chatbotokkal szemben, viszont a piac előrelátható növekedése miatt még így is nagy esélye van, hogy sikerrel járjon.

Bár az xAI egy nagyon ígéretes projektnek tűnik, kérdéses, hogy mennyire fogja beváltani a hozzá fűzött reményeket. A névválasztás egyértelműen mutatja, hogy Musk egy különleges dologra készül: a Twitter X-re való átnevezése is a virtuális tér egy aránylag nagy szeletének egységesítésére utal. Az még a jövő ködébe vész, hogy a milliárdos üzletember terve összejön-e vagy sem, de az biztos, hogy az xAI hamar a ChatGPT kihívójává válhat.

Szemlézte: Ferencz Attila Norbert

Tetszett a cikk? Hasonló tartalmakért kövess minket a Facebookon

komment
süti beállítások módosítása